Petković: Zna se čije je kulturno nasljeđe na Kosmetu - srpsko

Tanjug
Petković: Zna se čije je kulturno nasljeđe na Kosmetu - srpsko

BRISEL- Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je danas da se zna čije je kulturno nasljeđe na Kosovu i Metohiji - srpsko, države Srbije i SPC.

Petković je za Tanjug, komentarišući podršku premijera Naftalija Beneta na pismo premijera samoproglašenog Kosova Kurtija liderima 56 zemalja o stavovima Kosova o kulturnom nasleđu i izjavu Beneta da će Izrael biti srećan da pomogne Kurtiju u zaštiti spomenika od ''univerzalne kulturne vrijednosti'', kao i u pomoći u njihovom pretvaranju u turističku destinaciju , rekao da je svakako srpsko kulturno nasljeđe civilizacijsko nasleđe.

Zbog toga se, ističe, Bogorodica Ljeviška, Visoki Dečani, Pećka Patrijašija, kao i manastir Gračanica nalaze na listi UNESKO kao svjetsko kulturno blago.

-Ali, to je pre svega srpsko kulturno blago. Istovremeno, Visoki Dečani se od 2006.nalaze na listi ugrožene kulturne baštine, a na toj listi su još i Pećka Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Gračanica, sa čijih zidina su na Vidovdan skinuli zastavu SPC i gazili je.To su uradili Albanci i za to postoji video snimak“, podvukao je Petković.

Ukazao je i da su prije par dana ispisivali grafite mržnje na crkvi Hrista spasa u Prištini, samo zbog toga što je vladika služio liturgiju i Bogu se pomolio za svoj narod i sve koji žive na prostoru KiM.

-Zna se čije je kulturno blago na prostoru KiM kada govorimo o SPC - to je srpsko i države Srbije. Za to kulturno blago ćemo se boriti jer je pitanje našeg identiteta, postojanja i na njemu ćemo insistirati -poručio je on.

Rekao je da to može biti i kulturno blago prostora KiM, ali je prije svega srpsko, države Srbije i SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana