Petković: Više sela odsječeno zbog jednostrane akcije kosovske policije

Srna
Foto: RTV.rs

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je, zbog jednostrane akcije kosovske policije u opštinama Zubin Potok i Leposavić, više sela ostalo odsječeno od svijeta, kao i da mještani brojnih zaselaka danas nisu mogli da odu na Zadušnice i zapale svijeće za svoje najmilije.

Petković je podsjetio da je kosovska policija bez ikakvog prava prije dva dana teškom mehanizacijom prekopavala puteve u ove dvije opštine na sjeveru Kosova i Metohije.

“Tako su potpuno odsečena groblja u selima i zaseocima Drainoviće, Vitakova, Žareva, Šipova, Paruce, Zečeviće i Junake u opštini Zubin Potok. Zbog akcija kosovske policije meštani ovih zaselaka istovremeno su onemogućeni da obavljaju svakodnevne poslove, odlaze na posao, posećuju lekara ili čak sahranjuju svoje preminule”, naveo je Peković.

Prema njegovim riječima, slična situacija je danas zabilježena i u zaseocima opštine Leposavić, gdje na Zadušnice Srbi iz Raške i Novog Pazara nisu mogli da obiđu grobove svojih predaka u selima Vračevo, Trebiće i Bare.

Petković je rekao da je odsječen i put koji vodi ka selima Stanuloviće i Trešnjica, gdje se takođe nalaze mjesna groblja koja danas Srbi nisu mogli da posjete.

“Nažalost, i Srbi koji su danas na Zadušnice uspeli da posete groblja svojih najmilijih, naišli su na oskrnavljene humke, razrušene i polomljene spomenike u mestima koja smeju da posećuju samo na ovaj dan. I to je slika politike (predsjednika Vlade samoproglašenog Kosova)Aljbina Kurtija i ostalih albanskih političara koji ni mrtvim Srbima ne daju mira”, dodao je Petković.

Petković je naveo da, dok god oni ruše, Kancelarija za Kosovo i Metohiju je tu da obnavlja.

“U ponedeljak će biti postavljeni novi nadgrobni spomenici u Kišnici, koje su albanski ekstremisti razrušili krajem prošle godine, a čiju smo obnovu obećali”, zaključio je Petković.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana