Petković: Svi dogovori o statutu ZSO moraju biti u skladu sa ustavom Srbije

Tanjug
Petković: Svi dogovori o statutu ZSO moraju biti u skladu sa ustavom Srbije

BEOGRAD- Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je danas da svi dogovori o Statutu Zajednice srpskih opŠtina i već utvrđenih nadležnosti srpskog naroda po sporazumima iz 2013. i 2015. godine, moraju da budu u skladu sa Ustavom Srbije, Poveljom UN i Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

"ZSO nikada neće biti nevladina organizacija u čije okvire bi predstavnici pojedinih zapadnih predstavništava u Prištini želeli da je smeste. ZSO je najkonkretniji okvir i garant za očuvanje kolektivnih i individualnih prava, ali i ispregovaranih izvršnih nadležnosti za Srbe na Kosovu i Metohiji u najvažnijim društvenim, ekonomskim, političkim, kulturnim, razvojnim, privrednim i bezbednosnim pitanjima", poručio je Petković.

On je podsjetio na to da je i dalje na snazi Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN i istakao da nikakve konferencije za medije, niti pozivanje na takozvani kosovski ustavni sud, koji nema nikakav kredibilitet van pojedinih kabineta ili stranih ambasada, ne mogu da je suspenduju ili ponište, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je istakao da je ZSO sa konkretnim i jasno definisanim nadležnostima za srpski narod ispregovarana prije više od 10 godina u Briselu i da ne može jedna izjava, niti nečija lista želja da poništi ono što je garantovala kompletna EU i na šta su svoj potpis stavili i predstavnici Beograda i Prištine.

On je ukazao da zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a da je odbijanje Prištine da ispuni ovu obavezu iz dijaloga omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror, progon i eskalatorne poteze nad srpskim narodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana