Petković: Svakodnevna kampanja pritisaka i represija nad Srbima na Kosmetu

Srna
Foto: Agencije

BEOGRAD- Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković rekao je u razgovoru sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom da se svakodnevno sprovodi kampanja pritisaka i represije nad srpskim narodom na Kosovu u Metohiji.

On je ukazao i na otvorena nastojanja Prištine da ugrozi i ukine sva politička i građanska prava Srba na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz ove kancelarije.

Tokom susreta bilo je riječi o političko-bezbjednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i toku dijaloga Beograda i Prištine, a Petković je napomenuo da se 19. aprila navršava punih devet godina kako Priština odbija da u djelo sprovede dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština, bez koga ne može doći do suštinskog pomaka u dijalogu.

S tim u vezi, Petković je istakao da su nedavnom odlukom Prištine da zabrani sprovođenje izbora Srbije na terioriji pokrajine, koja je bila protivna jasnom i nedvosmislenom stavu zemalja Kvinte, dodatno ugrožena osnovna politička i demokratska prava Srba na Kosovu i Metohiji.

Što se tiče dijaloga, on je skrenuo pažnju da Priština odbijanjem da ispuni do sada postignute sporazume otežava nastavak dijaloga i dovodi u pitanje napredak u procesu normalizacije odnosa.

Petković je ukazao i na kršenje dogovora u oblastima energetike i pravosuđa, na nesaradnju po pitanju nestalih i na nepoštovanje odredbi u oblasti slobode kretanja i posete zvaničnika pokrajini...

On je još jednom podsjetio da je Beograd ispunio sve do sada preuzete obaveze iz Briselskog sporazuma i da će nastaviti da insistira na sprovođenju svih postignutih dogovora u dijalogu, posebno na uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Zahvalivši se ruskom ambasadoru za dosljednu podršku njegove zemlje teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, Petković je zaključio da Beograd ostaje opredijeljen za mirno rješavanje nesuglasica sa Prištinom i stvaranje uslova za bezbjedan i prosperitetan život ljudi na Kosovu i Metohiji.

On je istakao da se trajno i održivo rješenje može tražiti isključivo u okviru Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana