Petković: Srbi na Kosovu i Metohiji žrtve prištinske politike mržnje

Srna
Petković: Srbi na Kosovu i Metohiji žrtve prištinske politike mržnje

BEOGRAD - Prištinu ne interesuje dijalog sa Beogradom, a najveće žrtve takve politike su Srbi na Kosovu i Metohiji, čiji je položaj sve teži jer se svakodnevno suočavaju sa napadima, prijetnjama i porukama mržnje, upozorio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.


Petković je na to pažnju skrenuo ambasadoru Rusije u Srbiji Aleksandru Bocan-Harčenku, kojeg je danas u Beogradu upoznao o posljednjoj rundi tehničkog dijaloga sa Prištinom u Briselu.

"Posle svakog sastanka u Briselu sve je manje razloga za optimizam s obzirom na činjenicu da je prištinska delegacija i ovoga puta pokazala da je dijalog ne zanima", rekao je Petković.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju prenijela je da je Petković ruskom ambasadoru predočio da je predstavnik Prištine Besnik Bislimi bježao od svih pokrenutih tema, počevši od zajednice srpskih opština, preko energetike i pravosuđa do slobode kretanja i registarskih tablica.

"Jedini pomak je napravljen po pitanju nestalih i u činjenici da je Priština konačno priznala postojanje arhiva takozvane OVK, kao i u pristanku na njihovo otvaranje", naglasio je Petković.

On je uvjeren da će otvaranje ovih arhiva pomoći da se uspostave trajni mehanizmi i sprovedu konkretne akcije koje će dovesti do rješavanja ovog pitanja, ističući da ono mora biti lišeno svake politizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana