Petković: Srbi deklaracijom poslali poruku da će opstati na Kosmetu

Srna
Petković: Srbi deklaracijom poslali poruku da će opstati na Kosmetu

BEOGRAD - Direktor Kancelarije vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da su Srbi sa Kosmeta u Vidovdanskoj deklaraciji, koja je pročitana na skupovima u Kosovoskoj Mitrovici i Gračanici, poslali nedvosmislenu poruku da će se pored strašnog zuluma kojem su izloženi boriti za mir i opstanak u srpskoj južnoj pokrajini.

On je naveo da je deklaracija svjedočanstvo stradanja Srba u prethodnom periodu, prije svega posljednjih mjeseci, ali i odlučnosti srpskog naroda da brani svoje pravo da živi na Kosmetu.

Petković je naveo da se u deklaraciji pominju i Srbi na koje je pucano od početka godine i imena uhapšenih osmorice Srba koji su u prištinskim zatvorima.

-Oni su tamo jer premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti želi da protera Srbe sa Kosmeta. Svaki dan njihov tamo je korak dalje od normalizacije. Borićemo se da sačuvamo mir, što su Srbi poručili u deklaraciji. Sada je trenutak da se formira Zajednica srpskih opština - rekao je Petković za RTS.

On je čestitao Vidovdan i istakao da je to najznačajniji srpski praznik "utkan u identitet srpskog naroda".

Bivši gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović pročitao je juče Vidovdansku deklaraciju u kojoj se navodi da Srbi sa sjevera Kosova poručuju da će, ukoliko se nad njima nastavi zulum, biti prinuđeni da odgovore svima onima koji im žele zlo i koji sanjaju rat umjesto mira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana