Petković razgovarao sa Šibom: Od početka godine tri puta više napada na Srbe

Srna
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je od početka godine zabilježeno tri puta više napada na Srbe na Kosmetu u odnosu na isti period prošle godine.

Petković je u razgovoru sa njemačkim ambasadorom u Srbiji Tomasom Šibom istakao da se Beograd nada nastavku uspješne saradnje sa njemačkim partnerima u traženju kompromisnih rješenja za postojeće probleme u regionu. On je sagovornika informisao o političko-bezbjednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i problemima sa kojima se srpski narod suočava na terenu, te ukazao je na narastajući talas nasilja prema Srbima u ovoj pokrajini.

Podsjetio je da su etnički motivisani napadi na srpski narod, njegovu imovinu i na svetinje Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji svakodnevna pojava, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije. "Ako se tome dodaju i orkestrirane poruke političara iz Prištine i po pitanju održavanja srpskih izbora 3. aprila, jasno je da su Srbima na Kosovu i Metohiji, pored bezbednosti, ugrožena i najelementarnija ljudska i politička prava", naglasio je Petković.

On je upozorio da je odgovornost na međunarodnoj zajednici i da, ukoliko se ne izvrši pritisak na Prištinu i Srbima ne omogući da glasaju 3. aprila, to može voditi ka nesagledivim posljedicama i dovesti u pitanje do sada uložene napore u traženju rješenja za normalizaciju stanja u pokrajini. Petković je ukazao i na činjenicu da je Beograd ispunio sve do sada preuzete obaveze iz Briselskog dijaloga, dok je, s druge strane, dugačak niz sporazuma koje Priština ne želi da implementira, kao što su formiranje Zajednice srpskih opština.

Tu su i dogovori iz oblasti energetike, pravosuđa i oni koji se odnose na pitanje nestalih, koje je za Srbiju prije svega civilizacijsko i humanitarno, a ne političko pitanje. I pored stalne i otvorene opstrukcije i nezainteresovanosti Prištine, Beograd će, rekao je Petković, i dalje ostati opredijeljen za dijalog. "Svesni smo da se samo razgovorima može doći do mirnog rešavanja svih otvorenih pitanja i stvaranja preduslova za trajnu stabilizaciju prilika u pokrajini i celom regionu", dodao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana