Petković: Prva tema za Beograd ostaje formiranje Zajednice srpskih opština

Srna
Petković: Prva tema za Beograd ostaje formiranje Zajednice srpskih opština

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novu rundu tehničkog dijaloga sa Prištinom početi temom o neformiranju Zajednice srpskih opština, koja nije osnovana ni 3.000 dana poslije potpisivanja Briselskog sporazuma.

 “U sredu nas očekuju razgovori sa prištinskim tehničkim timom. Mi idemo sa našim ekspertima, dobro smo pripremljeni za dijalog”, rekao je Petković.

On je naveo da će delegacija Srbije tražiti u Briselu sprovođenje potpisanih sporazuma, jer je Beograd sve ispunio i sada Priština mora da ispuni svoje obaveze.

“To će svakako za nas biti glavna tema. Takođe ćemo razgovarati o nestalima jer je to važno pitanje koje opterećuje dve strane i nije samo reč o političkom pitanju, već i o civilizacijskom”, rekao je Petković.

Petković je dodao da će jedna od tema biti i sporazum o slobodi kretanja, koji Priština zloupotrebljava, kao i druge potpisane sporazume, te podsjetio da je njemu i drugim srpskim zvaničnicima više puta bilo onemogućeno da posjete Kosovo i Metohiju.

“Razgovaraćemo i o pitanju bezbednosti Srba, kao i po povratku interno raseljenih, što je bila i tema prošle godine na tehničkom dijalogu”, rekao je Petković za Televiziju “Hepi”.

Prema njegovim riječima, delegacija Beograda tražiće i da se intenziviraju razgovori o povratku interno raseljenih lica.

On je ocijenio i da premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti ne razumije realnost i svjetske političke prilike i da neće da prihvati sporazume koje su potpisali predstavnici Prištine prije njega.

“Međutim, on mora da shvati da ne počinje istorija s njim, već postoje obaveze koje je Priština preuzela u periodu pre njega i ono što je pregovarano pre danas mora da se poštuje”, istakao je Petković.

On je naveo da ne vjeruje prištinskoj strani da će ispuniti neki novi dogovor, ako nisu ispunili ništa od onoga što je u međuvremenu dogovoreno, te ocijenio da mora da postoji minimum povjerenja da bi se došlo do kompromisnog rješenja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana