Petković: Priština odbila sastanak sa predstavnicima Beograda

GS
Petković: Priština odbila sastanak sa predstavnicima Beograda

BRISEL - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da danas u Briselu nije došlo do trojnog susreta sa prištinskom stranom, zato što je Priština odbila sastanak sa predstavnicima Beograda.

Petković je nakon susreta sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom rekao novinarima da je delegacija Beograda insistirala na temama kao što su Zajednica srpskih opština, usluge i pitanje primjene potpisanih sporazuma.

On je dodao da je na sastanku sa Lajčakom, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, bilo riječi o punoj implementaciji svih prethodno postignutih sporazuma, kao i sveobuhvatnim mjerama koje je predstavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za zaštitu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i oživljavanje procesa dijaloga.

Petković je naveo da je srpska strana u Briselu razgovarala o mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, poštanskim uslugama, energetici, telekomunikacijama, nestalim osobama i integrisanim upravljanjem prelazima, prenio je Tanjug.

"Brojne teme su bile za pregovaračkim stolom. Kao glavni pregovarač Beograda sam predstavio mere Vlade Srbije o kojima je predsednik Vučić govorio ranije", rekao je Petković.

On je dodao da jedino u dijalogu može da se pronađe kompromisno rješenje za pitanje Kosova i Metohije.

Razgovori su ranije danas počeli odvojenim sastancima predstavnika Beograda i Prištine sa Lajčakom.

Od toka razgovora sa Lajčakom zavisilo je da li će doći i do trojnog sastanka predstavnika EU, Beograda i Prištine.

Portparol EU Peter Stano najavio je ranije da će se na današnjem sastanku u Briselu razgovarati o napretku u primjeni Ohridskog sporazuma i drugim pitanjima koja utiču na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana