Petković: Poražavajuće je da se još ne zna sudbina 1.639 ljudi na Kosovu i Metohiji

Srna
Priština
Foto: Arhiva | Priština

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je poražavajuće da se ni danas, dvije decenije od završetka sukoba na Kosovu i Metohiji, ne zna sudbina 1.639 lica svih nacionalnosti koja su nestala tokom sukoba na tom prostoru.

Ističući da se Srbija i srpski narod i danas, na Međunarodni dan nestalih, sa dubokim poštovanjem i dužnim pijetetom sjećaju svih onih čija je sudbina ostala nepoznata nakon tragičnih događaja na prostoru bivše Jugoslavije, Petković je poručio da Srbija nikada neće odustati od potrage za nestalima.

"Nikada nećemo prestati da insistiramo da se rasvetli sudbina svakog pojedinca, jer porodice nestalih sa bolom, ali i nadom čekaju istinu o njihovom stradanju i mogućnost da svoje bližnje ožale na dostojan način", naglasio je Petković u saopštenju za javnost.

Ukazujući da pitanje potrage za nestalima nije političko, već civilizacijsko i humano, on je napomenuo da, uporkos tome, prištinska strana rješavanju ovog pitanja pristupa jednostrano.

"Priština zanemaruje srpske žrtve i srpska stradanja, pokušavajući da i današnji dan iskoristi za napad na zvanični Beograd umjesto da odgovori na pitanje kada će dozvoliti potragu za nestalim Srbima", naveo je Petković.

On je podsjetio da je Beograd odgovorio na sve zahtjeve Prištine i pretražio 22 lokacije, što nije slučaj sa deset lokacija na Kosovu i Metohiji, čije je pretraživanje zahtijevala srpska strana.

Riječ je o Košarama, Lapušniku kod Glogovca, Dojnicama kod Prizrena, Javoru kod Suve Reke, Lugovu kod Istoka, Budisavcima i Baljevcu kod Kline, Livačkom jezeru kod Gnjilana i Meji kod Đakovice.

"Zato pitamo, kao što smo pitali i tokom prethodnih rundi dijaloga u Briselu, kada će biti omogućena pretraga ovih lokacija. Priština to ne dozvoljava, baš kao što odbija i da se izvrši izvrši identifikacija posmrtnih ostataka koji se nalaze u mrtvačnici u Prištini", ukazao je Petković.

Upozorivši da se na taj način ne grade zajednička budućnost i pomirenje, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju na Međunarodni dan nestalih uputio je apel međunarodnoj zajednici i Prištini da pokažu konstruktivan pristup rješavanju pitanja sudbine nestalih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana