Petković: Odmah formirati ZSO

Srna
Petković: Odmah formirati ZSO

BEOGRAD- Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković prenio je danas specijalnom predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku da zajednica srpskih opština /ZSO/ na Kosmetu mora biti formirana odmah i sa nadležnostima koje joj pripadaju prema briselskim dogovorima.

Petković je rekao da je sada na testu, ne samo volja Prištine da se problemi rješavaju dijalogom, već i sposobnost EU kao posrednika u dijalogu da garantuje sprovođenje dogovorenog.

Tokom razgovora o nastavku dijaloga, kao i ciljevima i načinima da se riješi problem odbijanja Prištine da omogući formiranje ZSO, Petković je naveo da ZSO ima samo jedan cilj - da zaštiti položaj i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za za Kosovo i Metohiju.

Prema njegovim riječima, posljednjih sedmica su svi svjedoci da prava i bezbjednost Srba ne mogu biti zaštićeni u sadašnjem političko-pravnom okviru na Kosmetu.

Petković je istakao da Beograd, u interesu cijelog regiona, želi nastavak dijaloga i rješavanje otvorenih pitanja miroljubivim sredstvima.

On je ukazao da konstruktivnost i kredibilnost mora da se zahtijeva i od Prištine, jer je riječ o procesu koji mora počivati na obostranoj spremnosti i dobroj vjeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana