Petković: Od 1. januara sloboda kretanja za sva vozila sa Kosmeta

SRNA
Petković: Od 1. januara sloboda kretanja za sva vozila sa Kosmeta

BEOGRAD - Vlada Srbija donijela je danas odluku da se od 1. januara omogući sloboda kretanja svim vozilima sa Kosova i Metohije, izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Petković je rekao da je ovo bila obaveza po sporazumu o slobodi kretanja iz 2011. godine, a dio odluke je i postavljanje disklajmera na svim graničnim i administrativnim prelazima kojim se jasno ističe da to ne znači priznavanje Kosova, niti se može tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom 1244.

On je istakao da su na ovaj način zaštitili prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i omogućili slobodu kretanja. Na sjednici Vlade donesena je i obavezujuća odluka za sve da nema prelaska crvenih linija.

"Danas smo na sednici Vlade usvojili posebnu odluku o principu, pristupu i stavu da se obavezuje i predsednik Srbije kao i cela Vlada da se jasno i nedvosmisleno drže naših crvenih linija u pregovorima i u dijalogu, da se apsolutno poštuje suverenitet i teritorijalni integritet, kao što je činjeno i do sada", rekao je Petković.

On je dodao da je to važna i značajna odluka koja jasno i nedvosmisleno govori da nema priznanja Kosova i Metohije i nema članstva takozvanog Kosova u UN, kao i organizacijama i agencijama sistema UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana