Petković: Najava izgradnje baze Kosovskih bezbjednosnih snaga je provokacija

Srna
Petković: Najava izgradnje baze Kosovskih bezbjednosnih snaga je provokacija

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da najava izgradnje najveće baze Kosovskih bezbjednosnih snaga na sjeveru Kosmeta predstavlja provokaciju i da Srbija neće dopustiti da bilo ko prijeti srpskom narodu u južnoj srpskoj pokrajini.

“Jasan nam je naum i cilj izgradnje te baze i samo molimo da ne prete Srbima, jer je ovo 2021. godina. Suština je da država Srbija neće dopustiti da bilo ko preti srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. Nećemo to dopustiti, jer je 2021. godina i znaćemo i umeti da zaštitimo naš narod”, istakao je Petković.

On je ocijenio da je najava izgradnje te baze na sjeveru Kosova i Metohije jednako opasna kao i ona kada je formirana takozvana Vojska Kosova.

“Srbija će štititi i štiti svoj narod, nikome ne preti, ona je za mir, za dijalog, a onaj ko to čini neka vodi računa šta radi, jer ugrožava mir i stabilnost na zapadnom Balkanu”, rekao je Petković.

On je izrazio žaljenje što Priština, u trenutku kada se suočava sa brojnim ekonomskim izazovima i problemima, kada nema za lijekove, respiratore, testove za virus korona, ni vakcine, “ima novac samo kada je potrebno da se Srbima uputi pretnja”.

“Očigledno je da pare za izgradnju vojne baze ima, da novca ima uvek kada je potrebno da se izvrši pritisak i da se uputu nova pretnja Srbima”, rekao je Petković.

On je istakao da je cilj te baze ostvarenje starog sna prištinskih političara, a to je da integrišu sjeverni dio Kosova i Metohije, da ga otmu i da upadnu tamo kao što su više puta pokušavali.

Prema njegovim riječima, to potvrđuje činjenica da je odluka o davanju zemljišta u zakup za izgradnju baze odluka skupštine opštine Južne Mitrovice, prenosi Tanjug.

“Imajući u vidu i 2018. godinu, kada je ta ista skupština donela odluku o aneksiji severnog dela Kosovske Mitrovice, jasno je koji je naum i cilj izgrađnje te baze”, rekao je Petković poslije sastanka sa ministrom Srbije za brigu o selu Milanom Krkobabićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana