Petković: Na izbore na sjeveru izašlo 13 Srba

Tanjug
Petković: Na izbore na sjeveru izašlo 13 Srba

BEOGRAD - Na izbore u četiri opštine na sjeveru Kosova danas je izašlo 1.566 Albanaca i 13 lica srpske nacionalnosti, izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

-Aljbin Kurti i svi oni koji su mesecima pozivali na izbore sa namerom da okupiraju sever doživeli su fijasko, a pravi pobednik je srpski narod koji je u potpunosti bojkotovao ove izbore. To je poraz i onog dela međunarodne zajednice koji je podržao Kurtija u organizovanju glasanja -  rekao je Petković na konferenciji u Beogradu.

On je istakao da su pokušavali svim sredstvima da natjeraju srpski narod da izađe na izbore koji su bili antidemokratski, održani u kontejnerima, i koje je čuvala Kosovska policija sa dugim cijevima, te da tim izbornim procesom okupiraju cijeli sjever Kosova.

-Izlaznost je bila svega 3,47 odsto - naglasio je Petković.

Petković je precizirao da su na sjeveru Kosovske Mitrovice glasale dvije osobe srpske nacionalnosti, u Leposaviću sedam, u Zvečanu četiri, a nijedna u Zubinom Potoku.

On je ukazao da je ukupan broj upisanih birača 45.095, za 1.000 više nego na prethodnim izborima i naveo da je na ovim izborima glasalo 449 Albanaca manje nego na prethodnim.

Petković je rekao da to pokazuje da su i oni bojkotovali ove izbore.

-Bez srpskog naroda, bez Beograda, nemoguća je normalizacija svih odnosa, uz poštovanje svih prethodnih dogovora - rekao je Petković.

U četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije danas su održani vanredni izbori za gradonačelnike Sjeverne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka.

Iako se radi o opštinama sa većinski srpskim stanovništvom, Srbi su bojkotovali ove izbore, a od 10 kanidata za gradonačlenike samo se Slađana Pantović kandidovala za predsjednicu opštine Zvečan.

Srpska lista, koja je do sada osvajala najveće povjerenje građana na Kosovu i Metohiji, odlučila je da ne učestvuje na izborima, jer se uslovi zbog kojih su Srbi 5. novembra napustili institucije na KiM nisu ispunili, a oni su formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije sa severa.

Ovi izbori održani su u improvizovanim uslovima, a glasalo se u kontejnerima.

Glasačke kutije u pojedinim mjestima ostale su prazne.

Izbore su obezbeđivali pripadnici kosovske policije, a izborni proces protekao je bez incidenata.

Preliminarni rezultati očekuju se večeras oko 20 časova.

Podaci prištinskog CIK-a

Prema podacima prištinske centralne izborne komisije, na vanrednim izborima u četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije - Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, glasalo je 1.567 birača od ukupno 45.095, odnosno 3,47 odsto.

Prema podacima CIK-a, u Sjevernoj Mitrovici je glaslao 837 birača (4,62%), u Zubinom Potoku svoje glasačko pravo iskoristilo je 385 birača (5,78%), u Zvečanu je glasalo 204 lica (2,92.%), a u Leposaviću 141 osoba (1,06%).

Predsjednik CIK-a Krešnik Radonići rekao je na konferenciji za novinare po završetku izbora da je izlaznost bila mala, te da se izborni dan završio bez incidenata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana