Petković: Kurti progoni Srbe, jer hoće etnički čisto Kosovo

Srna
Petković: Kurti progoni Srbe, jer hoće etnički čisto Kosovo

BEOGRAD- Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je danas da je upad prištinske policije u filijale "Pošte Srbije" na sjeveru pokrajine nastavak progona srpskog naroda s ciljem stvaranja etnički čistog Kosova.

"Sve što /premijer samoproglašenog Kosova/ Aljbin Kurti radi u poslednje dve godine čini upravo da dođe do proterivanja Srba sa Kosova i Metohije. Kurti zato stvara nepodnošljive uslove za život Srba, kako na severu, tako i južno Ibra", rekao je Petković za Tanjug.

On smatra da je Kurtijev teror nešto što najdirektnije ugrožava osnovna ljudska prava Srba na Kosovu i Metohiji.

Petković je objasnio da Kurti pokušava da protjera Srbe nasilnim akcijama prištinske policije, koje idu u pravcu zatvaranja srpskih institucija, bilo da je riječ o poštama, poštanskoj štedionici, banci, trezoru Narodne banke, zatvaranja mnogih srpskih opština, privremenih organa južno od Ibra i zatvaranja ambulante u Prištini.

"Kurti ovakvim potezima takođe čini sve da ne dođe nikada do formiranja Zajednice srpskih opština /ZSO/ zato što upravo srpske institucije na Kosovu i Metohiji predstavljaju osnovnu infrastrukturu za formiranje ZSO", ocijenio je Petković.

On je istakao da ZSO treba da obezbijedi i individualna i kolektivna prava za srpski narod, s obzirom na to da tih prava za Srbe na Kosovu i Metohiji sada nema.

Ukazujući da su o jučerašnjem upadu u objekte "Pošta Srbije" danas počele da se oglašavaju i pojedinačno države članice Kvinte, Petković je rekao da je Srbija navikla na takva saopštenja.

"Oni će svi verbalno da napadnu Kurtija, da kažu da to ugrožava normalizaciju odnosa i da dovodi u pitanje regionalni mir i stabilnost. Sve je to lepo. Ali, šta ćete konkretno da uradite? Hoće li poslovnice `Pošte Srbije` da ponovo počnu da rade i da li Srbi treba da budu jedini koji ne mogu da koriste poštanske usluge?", pitao je Petković.

Petković je juče saopštio da su pripadnici policije samoproglašenog Kosova u koordinisanoj i protivpravnoj akciji upali u prostorije "Pošte Srbije" u sve četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije, kao i u prostorije Trezora Poštanske štedionice u Leposaviću. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana