Petković: Kurti od Vučića može mnogo da nauči

Tanjug
Foto: Agencije

BEOGRAD- Sve što je predsjednik Aleksandar Vučić rekao o naoružavanju tzv. Kosova, kao i o kršenju Rezolucije 1244 i Vojno-tehničkig sporazuma iz Kumanova, neoborive su i nepobitne činjenice, poručio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i istakao da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti to treba da nauči od prvog do posljednjeg slova.

"Drago mi je da je Kurti pažljivo pratio obraćanje predsednika Vučića, jer može mnogo toga da nauči i nema potrebe da pokazuje frustriranost zbog istine koju je Vučić predočio i njemu i predstavnicima međunarodne zajednice", kaže Petković, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Jasno je, ističe, da onaj koji se proslavio bacanjem suzavca u pokrajinskom parlamentu, ne može da razumije politiku odgovornosti, mira i stabilnosti za koju se zalaže zvanični Beograd.

Jasno je, ističe takođe, da "onaj koji ne poštuje odluke vlastitih pravnih instanci o povraćaju zemlje manastiru Visoki Dečani, ne može da ima bilo kakvo pravo da se na te iste institucije poziva, kada je u pitanju formiranje ZSO".

Da je istinski opredijeljen za izgradnju trajnog mira i zajedničkog suživota na prostoru Kosova i Metohije i Zapadnog Balkana, Aljbin Kurti bi omogućio fomiranje Zajednice srpskih opština.

Petković je istakao da bi premijer privremenih prištinskih institucija time dao svoj doprinos stabilizaciji prilika na terenu i pokazao da poštuje kolektivna prava srpskog naroda.

"Sa takvim odnosom Kurti nema ni trunke kredibiliteta da govori o nekakvom reciprocitetu u dijalogu i dogovorima sa Beogradom, jer takve najave nisu ništa drugo do unapred izrečena pretnja, koja nema nikakve veze sa poštovanjem i sprovođenjem do sada postignutih sporazuma", naveo je Petković.

Podsjetio je da premijer privremenih prištinskih institucija šalje jedinice ROSU u srpske sredine i na taj način, kaže, nastavlja da iskazuje svoje opasne i militantne namjere i ideje, među kojima je "i ona o formiranju takozvane ''velike Albanije''".

"Beograd će kao odgovorna strana da čuva mir i stabilnost, vodeći računa posebno o Srbima na Kosovu i Metohiji, koji od dolaska Kurtija na vlast, svakodnevno trpe insitucionalno nasilje i teror Prištine, posebno u vidu kršenja osnovnih ljudskih prava", poručio je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana