Petković: Kurti neće uspjeti da izbjegne formiranje ZSO

Srna, Tanjug
Petković: Kurti neće uspjeti da izbjegne formiranje ZSO

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je danas da Aljbinu Kurtiju neće poći za rukom da izbjegne obavezu formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), uprkos pokušaju da ospori sastav i mandat Upravljačkog tima.

Petković je taj Kurtijev pokušaj nazvao jalovom kupovinom vremena, ističući da mandat Upravljačkog tima za izradu nacrta Statuta ZSO traje sve do kraja procesa formiranja Zajednice i ne postoji nijedan pravni osnov da Kurti jednostrano i samovoljno razrešava ovo tijelo, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

-To što se njemu ne dopada nacrt Statuta ZSO njegov je lični problem, jer da je mandat postojećeg Upravljačkog tima aktivan i validan potvrdili su u više navrata predstavnici EU, kao i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Jozep Borel- naveo je Petković.

On je poručio Krtiju da prije nego što ospori funkcionisanje Upravljačkog tima treba da obnovi gradivo i ponovo pročita izjavu portparola EU Petera Stana da upravljački tim ne može jednostrano da se smjenjuje, jer je dio procesa dijaloga, kao i da je za njih sastav tog tima i dalje validan.

Petković je podsjetio da je i Borel naglasio u svom obraćanju nakon posljednje runde dijaloga 2. maja da će EU i dalje po potrebi pozivati Upravljački tim na sastanke u Brisel.

-Jedino što Kurti radi jeste da po ceo dan smišlja pakosti kako da uruši dijalog, pošto ne želi da formira ZSO. Ali, koliko je on u svojoj nameri odlučan, Beograd i Aleksandar Vučić su još odlučniji da se Zajednica formira - poručio je Petković.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da je Upravljački tim koji je predložio nacrt Statuta Zajednice srpskih opština obavio svoju funkciju 2. maja i da je njegova smjena i razrješenje prirodan i logičan proces.

-Upravljački tim je uradio svoj posao, nemamo razloga više da ga slušamo, rekao je sve što je imao da kaže 2. maja u Briselu. Njegov rad je završen i njegovo razrješenje je prirodan i logičan proces -rekao je Kurti, prenosi Reporteri.

Kurti je rekao da nije zadovoljan onim što mu je predstavljeno 2. maja jer je, kako kaže, očita velika želja da se “na Kosovu stvori Republika Srpska”, što se, prema njegovim riječima, neće dozvoliti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana