Petković: Kurti gazi demokratiju i prava srpskog naroda

Srna
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Odbijanje lažnih gradonačelnika i njihovih takozvanih predsjednika skupština opština da prime zahtjeve za razrješenje i pristupe formiranju inicijativnih odbora za njihovu smjenu u opštinama na sjeveru Kosova i Metohije pokazuje da premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti nastavlja da gazi demokratiju i prava Srba, ocijenio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Ukazujući da se Priština služi svim mogućim preprekama i trikovima kako bi takav proces osujetio i spriječio, Petković je istakao da Kurti želi da nastavi sa svojom politikom terora i institucionalnog nasilja nad srpskim narodom.

“Kurti čak najbrutalnije krši sopstvene propise, koje je doneo i putem svojih nameštenika šalje nemušta obaveštenja i odbijenice ne bi li ih što duže sačuvao na vlasti kako bi sa tih pozicija mogli da nastave da donose antisrpske odluke sa 3,5 odsto podrške na izborima”, naveo je Petković u saopštenju za javnost.

Podsjetivši da je prošlo gotovo šest mjeseci kako su članice EU nedvosmisleno od Kurtija zatražile da deeskalira situaciju na sjeveru Kosova i Metohije i povuče konkretne korake s ciljem normalizacije odnosa, Petković je napomenuo da jedan od glavnih zahtjeva jeste da “Kurtijevi gaulajteri moraju da napuste svoje pozicije i da politička volja većinskog srpskog naroda bude uvažena”.

“Zato sam posetu Briselu iskoristio i da o svemu i direktno obavestim posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka i još jednom ukažem na Kurtijevo autokratsko ophođenje i manir da u obračunu sa Srbima ne bira sredstva”, naveo je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana