Petković: Kurti besmisleno traži u Beogradu povod za militarizaciju Kosova

Srna
Petković: Kurti besmisleno traži u Beogradu povod za militarizaciju Kosova

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je da je besmisleno i cinično stalno nastojanje premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da u Beogradu traži povode i izgovore za militarizaciju Kosova i Metohije i sistematsko ugrožavanje bezbjednosti i prava srpskog naroda.

Petković je naveo da je svima jasno da su Kurtijev režim i njegova ideologija mržnje jedina i glavna prijetnja stabilnosti regiona, te da je strah od uspješne Srbije glavni lajtmotiv Kurtijeve politike, što on otvoreno i priznaje.

On je istakao da ono što Kurti i njegovi ideološki istomišljenici rade srpskom narodu na Kosovu i Metohiji proističe iz najogoljenijeg šovinizma i ničim izazvane mržnje na koju Beograd nikada nije odgovarao mržnjom i prijetnjama, već isključivo na uzdržan i odgovoran način, uporno gaseći požare koje Kurti nastoji da raspali.

Petković je naveo da svakodnevni napadi na Srbe i njihovu imovinu na Kosovu i Metohiji nisu reakcija, jer se u centralnoj Srbiji prema Albancima ili pripadnicima bilo koje druge nacionalne grupe ne postupa na taj način, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

On je dodao da Kurtiju oružje i takozvane Kosovske bezbjednosne snage nisu potrebni da bi se branio od prijetnji iz Beograda, već da bi u đelo sproveo svoj plan etničkog čišćenja južne srpske pokrajine.

“Danas živimo u vremenu kada narodi našeg regiona teže saradnji i žele prosperitet i predvidljivu budućnost, a jedina prepreka izgradnji takvog regiona jeste upravo Kurti i njegov maligni politički uticaj”, ocijenio je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana