Petković: Izrada nacrta statuta ZSO nije u nadležnosti NVO

Srna
Petković: Izrada nacrta statuta ZSO nije u nadležnosti NVO

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da pokušaj da bilo koja nevladina organizacija na sebe preuzme nadležnost izrade nacrta statuta Zajednice srpskih opština /ZSO/ predstavlja direktno obesmišljavanje dijaloga i kršenje sporazuma koji su definisali ovo pitanje.

Povodom objave Fondacije "Fridrih Ebert Štiftung" u Prištini da je ova njemačka fondacija završila izradu nacrta statuta ZSO, Petković je istakao da je, prema sporazumima u dijalogu u Briselu iz 2013. i 2015. godine, to isključiva nadležnost Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO i da ne postoji ni pravni osnov, niti razlog da ovaj posao vrši bilo kakva nevladina organizacija ili bilo koji drugi subjekt.

"Da budem sasvim precizan, niko iz Upravljačkog tima nije zatražio usluge organizacije `Fridrih Ebert` za izradu nacrta statuta ZSO, jer je taj posao poveren isključivo Upravljačkom timu, što je potvrdio i izveštaj EU iz aprila 2018. godine. U skladu sa poverenim mandatom, Upravljački tim je završio izradu nacrta statuta pre skoro pet godina, tačnije avgusta 2018. i o tome službeno obavestio EU", naveo je Petković.

On je ocijenio da je ovdje riječ o još jednom pokušaju da se ZSO predstavi kao svojevrsna nevladina organizacija, sa drastično manjim nadležnostima u odnosu na dogovorene u okviru sporazuma - gdje je precizirano da će ZSO imati izvršna ovlašćenja na zaštiti kolektivnih prava Srba na Kosovu i Metohiji.

"Ovde nije reč samo o nipodaštavanju dogovora postignutih u Briselu 2013. i 2015. godine, na delu je i antidemokratski pokušaj da o ugroženim pravima Srba odlučuju oni koji nemaju nikakvog dodira sa njihovim realnim životima na Kosovu i Metohiji i koji ne predstavljaju srpski narod u Pokrajini", upozorio je Petković.

On je podsjetio da do danas EU nije ispunila svoju obavezu i sazvala dijalog na visokom nivou na kojem bi Upravljački tim predstavio nacrt statuta.

"Ne manje važna je i činjenica da je pre samo četiri meseca ova organizacija demantovala tadašnje informacije da radi na izradi nacrta statuta ZSO, iako je na to javno ukazano. To što danas sami sebe demantuju, dovoljno govori o njihovim pravim namerama", rekao je Petković.

Predstavnik Fondacije "Fridrih Ebert" u Prištini Rene Šle izjavio je da je završena izrada nacrta statuta ZSO i da će tokom ove nedjelje odlučiti kada će biti održana javna prezentacija.

Upravljački tim za formiranje ZSO izradio je nacrt statuta ZSO još u avgustu 2018. godine, nakon što mu je EU dala mandat, ali nije sazvan sastanak na kojem bi taj dokument bio predstavljen, saopšteno je ranije iz Upravljačkog tima.

Odbijanje Prištine da formira ZSO je jedan od razloga zašto su Srbi napustili privremene prištinske institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana