Petković: Formiranje ZSO je ključno pitanje za Srbiju

SRNA
Petković: Formiranje ZSO je ključno pitanje za Srbiju

BEOGRAD- Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas u Briselu da je srpska delegacija tokom današnjih razgovora insistirala na pitanjima formiranja Zajednice srpskih opština /ZSO/ i zabrane upotrebe dinara.

"Za srpsku stranu ključno je formiranje ZSO, jer se time u potpunosti rešava finansiranje naših institucija predviđeno dogovorom. Suština je da se držimo dogovora i da se nađu kompromisna rešenja za opstanak Srba", rekao je on nakon sastanka sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Petković je naveo da je razgovarano i o brojnim incidentima, zatvaranju srpskih institucija, srpske ambulante u Prištini, ponašanju policije prema Srbima, o veoma teškom položaju Srba i o uredbi o dinaru kojom su pogođeni Srbi koji primaju socijalna davanja, ali i srpske institucije.

On je naglasio da je za Srbiju važno da u dijalogu s Prištinom nađe rješenje koje će uključivati nastavak funkcionisanja Poštanske štedionice na Kosovu i Metohiji jer cijeli platni sistem ide preko nje.

"Samo je stvar u tome da li neko hoće to rešenje ili neće, ili prosto želi da ima za konačan cilj proterivanje srpskog naroda", izjavio je Petković.

On je novinarima u Briselu rekao da Srbija redovno i na vrijeme na sve račune Srba i srpskih institucija uplaćuje novac, a da je problem što isplata ne može da se vrši ni u Poštanskoj štedionici, ni u poštama južno od Ibra jer nema dinara.

Petković je poručio da se Srbija bori da u nemogućim uslovima pronađe način da srpski narod na Kosmetu opstane i da može da nastavi sa svojim normalnim životom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana