Petković: Država Srbija traži veću zaštitu srpskih crkava i manastira

Srna
Petković: Država Srbija traži veću zaštitu srpskih crkava i manastira

ISTOK - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da su srpske crkve i manastiri u južnoj srpskoj pokrajni ugroženi, posebno od albanskih ekstremista, te zatražio da se pojača njihova bezbjednost.

Petković je osudio najnoviji napad na Crkvu Svete Petke u Kosovskoj Vitini i naglasio da se ovakvi napadi na srpske svetinje i narod događaju svaki put kada iz Prištine krene antisrpska retorika.

“To je dvanaesta crkva koja je napadnuta i obijena u našoj južnoj pokrajini i to se upravo događa dok pojedini iz Prištine šalju pisma Unesku i tvrde da je srpska kulturna baština zaštićena i bezbedna, a realnost ih demantuje”, naglasio je Petković.

Prema njegovim riječima, Srbija čini sve da međunarodnoj zajednici i javnosti predstavi u kakvom problemu se nalazi Srpska pravoslavna crkva i u kakvoj su opasnosti srpski hramovi, posebno oni na Uneskovoj listi zaštićenih kulturnih i vjerskih dobara.

“Umesto skidanja sa liste ugroženih kulturnih dobara mora se pojačati njihova zaštita. Tražimo da se pojača bezbednost i ostalih crkava i manastira jer vidimo šta se dešava, šta je realnost”, rekao je Petković novinarima tokom posjete opštini Istok.

On je dodao da je važno da država Srbija zajedno sa Uneskom zaštiti srpske manastire.

Petković je, tokom posjete povratničkim porodicama u selu Dragoljevac i porodice osamdesetjednogodišnjeg Radoja Pumpalovića u selu Dubrava kod Istoka, koji spava sa sjekirom pored kreveta, u selu Dubrava rekao da će država učiniti sve da zaštiti povratnike i omogući im bezbjediniju budućnost.

“Pumpalović je meta napada albanskih ekstremista zato što poseduje i obrađuje devet hektara zemlje i što ni metar nije prodao niti želi da proda svoje imanje, svoj kućni prag i zato bi svi raseljeni morali da se ugledaju na njega”, naveo je Petković, te apelovao da se raseljeni vrate na svoja ognjišta.

Pumpalović je zamolio Petkovića da država učini napor više da ubijedi raseljene da se vrate jer Srbi u Metohiji nemaju budućnosti ukoliko nema povratka, posebno mladih sa djecom.

Otac četiri sina, sveštenik Nebojša Sekulić, čija je porodica jedina srpska u urbanom dijelu Istoka, za Srnu je rekao da on “ima usta, oči i dušu, ali niti dovoljno vidi, niti dovoljno čuje niti sme reći ono šta mu je na duši”.

“Svaka reč koja ne odgovara komšijama može da me košta i zato ću reći dobro je sve dok se o svetim danima čuje crkveno zvono i što u Crkvu Svetih Petra i Pavla ljudi dolaze, prisluže sveće i pomole se Svevišnjem za bolje sutra”, rekao je Sekulić.

I on je pozvao vjernike da se vrate, da ne prodaju imanja i da zajedno sa svojom crkvom čuvaju pravoslavlje i srpstvo u Istoku.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana