Petković: Da imamo ZSO ne bi bilo upada u Štrpce

Srna
Petković: Da imamo ZSO ne bi bilo upada u Štrpce

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti na sve načine priziva rat na sjeveru, da Priština više ne traži izgovor za upad u srpske sredine te da je neophodno da međunarodna zajednica urazumi Kurtija i vrati ga dijalogu i razgovoru o Zajednici srpskih opština (ZSO).

”Neka niko ne misli da Beograd posle 10 godina može da zaboravi ZSO. Da imamo ZSO, ne bismo imali upade u Štrpcu i u drugim opštinama”, rekao je Petković.

On je naveo da upadom, poput onog jučerašnjeg u Štrpce, “Kurti nastavlja teror nad srpskim narodom i želi da izazove negativnu reakciju ili srpskog naroda na Kosmetu ili Beograda”.

“Neka bude jasno Kurtiju da Beograd neće nemo posmatrati ovakve upade, jer oni nemaju za cilj borbu protiv ne znam čega, nego je direktno uperena protiv bezbednosti i opstanka našeg naroda na Kosmetu”, rekao je Petković za RTS.

On je ukazao da je za Prištinu sjever Kosmeta stara opsesija.

“Svaki put su nenajavljeno upadali, vršili pretrese i želeli da pokažu svojoj unutrašnjoj javnosti da oni mogu da se kreću i po severu, jer im je cilj da integrišu sever Kosmeta u prištinski sistem”, rekao je Petković.

On je zaključio da svaka prijetnja bezbjednosti prema srpskom narodu na Kosmetu znači udaljavanje od normalizacije odnosa, a da jednostrane odluke Kurtija pokazuju da se klizi u ozbiljnu krizu.

Više od 30 pripadnika specijalnih jedinica samoproglašenog Kosova - “Rosu” pod punom opremom upalo je juče rano ujutru u Štrpce s ciljem novog zastrašivanja i maltretiranja Srba, a na njihovoj meti našla se i Osnovna škola “Šarski odred” na Brezovici, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana