Petković, Bocan-Harčenko: Neprocjenjiva pomoć Rusije po pitanju Kosmeta

Srna
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Beograd je opredijeljen da u dijalogu sa Prištinom teži kompromisnom rješenju, ali i da brani i odbrani srpske interese, i u tom smislu je podrška i pomoć Rusije od neprocjenjivog značaja, rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković u razgovoru sa ruskim ambasadorom u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Petković je upoznao ruskog ambasadora o posljednjim događajima na Kosovu i Metohiji, naglasivši da je riječ o nastavku kampanje pritisaka i represije nad srpskim narodom, ali i o otvorenom nastojanju da se ugroze i ukinu sva politička i građanska prava Srba na Kosovu i Metohiji.

On je ukazao na najnovije provokacije koje se manifestuju u namjeri Prištine da obnovi kuću poznatog nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve, te naglasio da je Srbija dosljedno protiv pokušaja prištinskog premijera Aljbina Kurtija da revidira istoriju i relativizuje zločine albanskih fašista u Drugom svjetskom ratu.

Petković je izrazio očekivanje da će Srbija i Rusija, kada je riječ o Kosovu i Metohiji, u svim važnim međunarodnim forumima nastaviti da sarađuju u borbi za poštovanje međunarodnog prava, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

On je dodao da očekuje da će predstavnici međunarodne zajednice svojim autoritetom omogućiti izjašnjavanje srpskog naroda na predstojećim izborima na prostoru Kosova i Metohije i na taj način spriječiti posljedice koje bi mogle da ugroze sve što je do sada dogovoreno u Briselu. Petković je istakao da Beograd ostaje dosljedno opredijeljen za nastavak dijaloga, ali i da očekuje da se konačno zaustavi serija opstrukcije pregovora i da prestane da se toleriše Prištini kršenje postignutih sporazuma i dogovora.

On je još jednom podsjetio da je Beograd ispunio sve do sada preuzete obaveze iz Briselskog sporazuma, što nije slučaj sa Prištinom koja devet godina ne želi da ispuni obavezu formiranja Zajednice srpskih opština, što je ključni element dosadašnjeg toka dijaloga. Petković je ukazao i na kršenje dogovora u oblastima energetike i pravosuđa, na nesaradnju po pitanju nestalih i na zabranu medijima koji izvještavaju na srpskom jeziku da obavljaju svoj posao. Na sastanku je bilo riječi o političko-bezbjednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i o dijalogu Beograda i Prištine u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana