Petković: Bez Zajednice srpskih opština nema napretka u dijalogu sa Prištinom

Srna
Foto: agencije

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će Beograd u nastavku dijaloga sa Prištinom insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) jer bez toga nema napretka u razgovorima Petković je istakao da će srpska delegacija na tehničkom dijalogu, koji se danas i sutra održava u Briselu, zahtijevati i na pomacima o pitanju nestalih i slobode kretanja, kao i u oblastima pravosuđa i energetike.

On je naveo da će Beograd tražiti da Priština pozitivno odgovori na svih devet zahtjeva za pretraživanje lokacija za koje se vjeruje da su na njima sakriveni posmrtni ostaci nestalih Srba, ističući da srpska strana ima dokaze da su ubijeni zakopani u Prištini i da moraju da se otkopaju kako bi tijela bila predata njihovim porodicama.

Petković je naglasio da sporne stvari moraju da se riješe i u pravosuđu, pogotovo nakon protivpravne presude gradonačelniku Zvečana Ivanu Todosijeviću, koji je nedavno osuđen na dvije godine zbog izjave o Račku.

"To nije samo presuda za izgovorenu reč, već presuda celom srpskom narodu, kojom je Priština pokušala da uvede verbalni delikt i da zabrani da srpski narod na Kosovu i Metohiji slobodno misli i govori", ukazao je Petković.

On smatra važnim da se u razgovoru ukaže na sve teme koje opterećuju odnose Beograda i Prištine. "Reč je o temama koje su isključivo sadržaj dogovorenih sporazuma.

Pored Prištine, odgovornost snosi i EU, koja je kao posrednik u dijalogu stavila svoj potpis na Briselski i sve druge sporazume", rekao je Petković novinarima uoči nastavka tehničkog dijaloga u Briselu.

Petković je objasnio da će od epiloga razgovora koje će voditi sa delegacijom Prištine zavisiti i nova runda dijaloga predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija. "Ako hoćemo da idemo napred, da se razvijamo u ekonomskom i svakom smislu, Beograd, Priština i sve države u regionu moraju da sarađuju.

Zato je važno da razgovaramo u Briselu, jer sve krupne i važne teme možemo da rešimo samo ovde i zato insistiramo na dijalogu", poručio je Petković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana