Petković: Besmislena izjava Osmanijeve još jedna u moru apsurdnih

Srna
Foto: Tanjug

PRIŠTINA - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković nazvao je besmislenom izjavu predsjednice samoproglašenog Kosova i Metohija Vjose Osmani da su ispunili sve svoje obaveze iz dijaloga i da nikada neće formirati Zajednicu srpskih opština, te se nada da su u Prištini čuli poruke međunarodnih zvaničnika da dogovori moraju da se poštuju.

Petković je rekao da je ta izjava još je jedna u moru apsurdnih, ali i da pokazuje pravo lice političara iz Prištine, koji misle da je Briselski sporazum "švedski sto“.

On se nada da je Osmanijeva čula tokom prethodnih dana i posjete visokih zvaničnika EU, SAD i Velike Britanije regionu da dogovori moraju da se poštuju i da će joj, "kada procesuira te informacije", biti jasno da ne može vječno bježati od ispunjavanja svojih obaveza.

"Beograd je taj koji je ispunio sve svoje obaveze i kredibilan je i strpljiv partner u procesu dijaloga, dok Priština, osim ZSO, odbija da sprovede i sporazume iz domena energetike," rekao je Petković.

Priština, kako je naglasio, odbija i saradnju o pitanju rješavanja sudbine nestalih i iznova postavlja nove uslove kako bi potpuno obesmislila dijalog, kao proces za rješavanje svih otvorenih pitanja i put ka normalizaciji odnosa.

On je rekao da je važno je da je Osmanijeva konačno priznala da je ZSO u Briselu dogovorena sa svim izvršnim ovlašćenjima i jasnom strukturom i da upravo u tome leži razlog zbog kog Priština odbija njeno formiranje skoro devet godina.

Osmanijeva je poslije sastanka sa izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za zapadni Balkan izjavila da je Srbija ta koja ne sprovodi briselske sporazume i da ZSO neće biti formirana, mimo odredbi tumačenja Ustavnog Suda samoproglašenog Kosova kojima je rečeno da su predviđena izvršna ovlašćenja ZSO u suprotnosti sa Ustavom samoproglašenog Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana