Petković: Beograd spreman da otvori sve arhive, Priština to odbija

Srna
Petković: Beograd spreman da otvori sve arhive, Priština to odbija

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je Beograd, za razliku od Prištine, spreman da otvori sve arhive i pretraži lokacije za koje postoji sumnja da se na njima nalaze posmrtni ostaci nestalih Albanaca, dok s druge strane Priština odbija svaki pomen da otvori arhive OVK ili dozvoli da se pretraže lokacije na Kosovu i Metohiji.

Reagujući na izjavu premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da je pitanje nestalih osoba otvorena i još uvek nezacijeljena rana i da je "veoma važno otvoriti državni arhiv Srbije", Petković je rekao da Kurti nastavlja sa zapaljivim izjavama i optužbama na račun zvaničnog Beograda, umjesto da pokaže minimum spremnosti za rješavanje otvorenih pitanja od zajedničkog interesa uoči nastavka dijaloga u Briselu.

Tvrdeći da je i za Beograd od ključne važnosti da se riješi pitanje nestalih, na čemu se insistira prilikom svakog razgovora u Briselu, Petković je naglasio da Srbija to pitanje neće da tretira kroz dnevnopolitičku prizmu.

"Više puta smo nedvosmisleno isticali da smo spremni da otvorimo sve arhive i da pretražimo sve lokacije za koje u Prištini postoji sumnja da se na njima nalaze posmrtni ostaci nestalih Albanaca. Istovremeno, očekujemo i konkretnu saradnju Prištine po tom pitanju", naveo je Petković, saopšteno je iz Kancelarije za Kosmet.

On ističe da Priština dosljedno odbija i svaki pomen da otvori arhive OVK ili da stručnim timovima Srbije dozvoli da pretraže lokacije na Kosovu i Metohiji, za koje poseduju veoma jasne indicije da skrivaju tijela Srba nestalih tokom sukoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana