Petković: Albanci sve učestalije seksualno uznemiravaju Srpkinje

SRNA
Petković: Albanci sve učestalije seksualno uznemiravaju Srpkinje

BRISEL- Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je srpska delegacija danas u Briselu, na novoj rundi dijaloga o Kosovu i Metohiji, insistirala na formiranju Zajednice srpskih opština i ukazala da Albanci na Kosovu i Metohiji sve učestalije seksualno uznemiravaju Srpkinje.

Petković je po završetku trojnog sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem, da su današnji razgovori bili mučni.

"Sastanak sa Bisljimijem je bio mučan, jer Priština odbija da razgovara o predlozima Beograda. Suština svih sporazuma, i onog iz Brisela i iz Ohrida jeste formiranje Zajednice srpskih opština, i to je temlj za normalizaciju odnosa", rekao je Petković novinarima.

Petković je naveo da se razgovaralo i o sprovođenju Deklaracije o nestalim osobama, na šta je Priština iznosila razne komentare pokušavajući da zaustavi i taj proces.

Prema njegovim riječima, srpska strana je postavila i pitanje zbog čega stotine kamiona i dalje čeka na prelazu Merdare, ako je ukinuta zabrana ulaska robi iz centralne Srbije.

"Govorili smo o teroru Aljbina Kurtija i etničkom čišćenju koje vlast u Prištini sprovodi nad Srbima. Ukazali smo na sve učestalije seksualno uznemiravnja Srpkinja od Albanaca. Svedočenja tih žena dobili su i Kfor i sve druge međunarodne organizacije od kojih tražimo da zaustave šikaniranje Srpkinja", rekao je Petković.

On je rekao i da je Miroslav Lajčak rekao da će pozvati Beograd i Prištinu na novu rundu dijaloga u Brisel prije kraja godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana