Petković: 21. Aprila ne prestaju da važe stikeri

SRNA
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da 21. april nije nikakav rok za prestanak važenja režima stikera, kako to neosnovano pokušavaju da predstave predstavnici privremenih institucija samouprave u Prištini i izvrše pritisak na Beograd.

 

Petković je pozvao predstavnike Prištine da pokažu tačku u sporazumu postignutom 30. septembra 2021. godine u Briselu u vezi sa registarskim tablicama, u kojoj se pominje riječ "reciprocitet", kao i tačku u kojoj se navodi da će dosadašnji režim stikera, odnosno naljepnica, važiti šest mjeseci.

"Takvih odredbi jednostavno nema u Sporazumu postignutom 30. septembra 2021. godine, u kome jasno piše da će se privremeno rešenje stikera primenjivati dok se ne postigne dogovor o trajnom rešenju", naveo je Petković u pisanoj izjavi.

On podsjeća da to trajno rješenje, prema Sporazumu, može biti usvojeno samo u okviru dijaloga na visokom političkom nivou, a na osnovu "nalaza" do kojih, posredstvom EU dođe Radna grupa, koja će u roku od šest mjeseci od prvog sastanka u "formatu dijaloga na visokom nivou predstaviti svoje nalaze o trajnom rešenju", saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"To konkretno znači da 21. april nije nikakav rok za prestanak važenja režima stikera, kako to neosnovano pokušavaju da predstave predstavnici privremenih institucija samouprave u Prištini i izvrše pritisak na Beograd", ističe Petković.

On je stoga pozvao političare u Prištini da ne koriste ovu temu za pokušaj generisanja nove destabilizacije prilika na terenu i jednostrane akcije, jer za tako nešto nemaju nikakvo utemeljenje u potpisanom dokumentu.

"Predstavnici Beograda i naši eksperti do sada su učestvovali na više sastanaka o registarskim oznakama u Briselu, tokom kojih su pokazali odgovornost i konstruktivnost u iznalaženju održivog rešenja na terenu", naveo je Petković.

Sporazumom o privremenom rješenju za registarske tablice počela je privremena primjena sistema korišćenja stikera, pomoću kojih građani prikrivaju oznake na registarskim tablicama na automobilima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana