Pedijatri: Pad imunizacije djece na morbile,rizik za epidemiju

Tanjug
Foto: Ilustracija

NOVI SAD - Udruženje pedijatara Srbije upozorilo je danas da  smanjenje stope obuhvata djece obaveznom vakcinacijom tokom pandemije kovid-19 može imati daleko veće posljedice potencijalne epidemije morbila u našoj zemlji i apeluje na roditelje da ne oklijevaju sa obaveznom imunizacijom.

Kako navode, prema poslednjim podacima stopa obavezne vakcinacije protiv morbila u Srbiji opala je za 25-30 odsto, čime, ukazuju, djeca mogu postati najveća "kolateralna" šteta kovid-19 pandemije.

Zato ističu, postoji ozbiljan rizik da nakon ili tokom epidemije kovid -19 naša zemlja ima epidemiju morbila i da će posebnu opasnost predstavljati otvaranje vrtića i škola u punom obimu.

Kako kažu, to bi bio tragičan poraz javnog zdravstva i medicinske struke u Srbiji i nedopustiva regresija.

"Imajući u vidu da je stopa imunizacije bila u opadanju i poslednjih nekoliko godina prije aktuelne pandemije, stanje je blizu alarmantnog, kako ga je označila i Svjetska zdravstvena organizacija", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju i da je, zahvaljujući vakcinaciji broj smrti u svijetu usljed morbila, od 2000. do 2018. godine globalno smanjen za 73 odsto, te navode podatke SZO da je vakcina u tom periodu, protiv morbila prevenirala 23,2 miliona smrti djece u svijetu.

Udruženje pedijatara Srbije snažno zagovara kontinuitet vakcinalne rutine, te apeluje na roditelje da ne oklevaju sa obaveznom imunizacijom, kaže se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana