Pavić: Komšićevu posjetu Kosovu posmatrati u sklopu tenzija između NATO-a i Rusije

Srna
Foto: Ilustracija

BEOGRAD - Politikolog Aleksandar Pavić rekao je da je član Predsjedništva BiH Željko Komšić eksponent zapadnih centara moći i da njegovu najavljenu posjetu Kosovu i Metohiji treba posmatrati u sklopu rastućih tenzija između NATO-a i Rusije.

Pavić smatra da Komšićeva najavljena posjeta Prištini ima podršku barem jedne zapadne ambasade u Sarajevu i da to svakako nije neki njegov hir.

"Sa rastom tenzija oko Ukrajine, rastu tenzije i na Balkanu od strane istih ljudi i istih zapadnih centara moći. Komšić je samo njihov eksponent. Ovo sigurno nije njegov privatni projekat ili neki njegov hir", rekao je Pavić za "Sputnjik".

Politolog iz Banjaluke Vojislav Savić rekao je da je riječ o probnom balonu i ispitivanju reakcija Srbije, Republike Srpske i međunarodne zajednice.

"S obzirom da su reakcije Srbije i Srpske očekivane, Komšićeva namera sračunata je na provokaciju", rekao je Savić.

Savić je ukazao da je Komšić političar koji karijeru gradi na tome što je uzurpirao mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH i služi potrebama i interesima političkog Sarajeva, odnosno bošnjačke političke elite.

"Da bi zadržao tu poziciju u budućnosti, on mora da radi takve stvari. Mora od sebe da pravi političku žstarletuž", rekao je Savić za "Sputnjik".

Savić je naglasio da bi jedino što bi Komšić postigao posjetom Prištini bilo pogoršanje odnosa između Sarajeva i Srbije.

"Sa tom posjetom Republika Srpska, a ni Hrvati iz BiH, ne bi imali ništa i doživio bi osudu u regionu kao političar čije ponašanje nije dostojno jednog visokog zvaničnika", rekao je Savić.

Diplomata Zoran Milivojević kaže da eventualna Komšićeva posjeta Kosovu i Metohiji neće imati uticaja na već postojeće stavove Republike Srpske i BiH prema nezavisnosti samoproglašenog Kosova i da je riječ o političkom avanturizmu jednog člana Predsjedništva BiH.

"Međutim, ukoliko Komšić računa na to da ima političku budućnost, a BiH u oktobru očekuju izbori, poseta Kosovu i Metohiji može mu se obiti o glavu i umesto da mu donese simpatije, može da donese osudu", ocijenio je Milivojević.

Prema njegovim riječima, to je u formalno-političkom smislu individualni potez koji nikoga u BiH ne obavezuje da mijenja stav o Kosovu.

"Druga je stvar politika neke stranke, ali kada je reč o BiH kao državi, njegova poseta ne može da promeni politiku. Problem je to što je on predsedavajući Predsedništva BiH u situaciji kada formalno predstavlja BiH, ali je suštinski ne predstavlja, jer za posetu nema saglasnost Predsedništva. Zbog toga se može tretirati samo kao autonomni stav", rekao je Milivojević za "Sputnjik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana