Patrijarh:Vjeronauka predmet, za vjeroučitelje stalni posao

Tanjug
Foto: GS

BEOGRAD- Patrijarh srpski Porfirije, povodom dvije decenije od vraćanja vjerske nastave u škole, koju pohađa 450.000 đaka, ukazao je na dva neriješena pitanja - vjerska nastava treba da bude predmet, a ne nastavni program, a svih 2.010 vjeroučitelja, iz sedam tradicionalnih vjerskih zajednica, mora imati riješen status - stalan posao.

 "Od toga kakvo ćemo rešenje naći za ova nerešena pitanja, zavisi ne samo ocena koju ćemo sami sebi dati prilikom nekog sledećeg susreta ili jubijela, nego u znatnoj meri i duhovni profll naroda koji živi i koji će ovde živeti u budućnosti", rekao je patrijarh Porfirije na međunarodnom ekspertskom panelu posvećenom 20 godina vjerske nastave u Srbiji, kojem je prisustvovao i ministar prosvjete Branko Ružić.

Prema riječima patrijarha, i ovaj jubilej se kao i svaki drugi može sagledati iz tri perspektive. Prema njegovim riječima, prva je istorijska, dvije decenije su dovoljne za sagledavanje okolnosti i pređenog puta, zatim kroz realno i kritičko uvažavanje činjenica gdje je vjeronauka u pogledu statusa predmeta i njegovog mjesta u sistemu nastave, od čega u dobroj mjeri proizlazi kvalitet nastave, kadrovi i druga pitanja.

Treća perspektiva podrazumijeva sagledavanje budućnosti vjeronauke i šta bi trebalo učiniti da bi ona bila kvalitetnija i kako ne bi opadao broj polaznika vjeronauke kojih je danas 450.000, rekao je patrijarh.

Govorio je i o značaju toga da ne postoji cenzus odnosno određeno - 30 đaka za formiranje grupa za organizovanje vjerske nastave. Patrijarh je rekao da uputstva o podizanju cenzusa, koji nije postojao u Zakonu iz 2001. godine, zajedno sa tim da je vjerska nastava prečas, osmi čas i li slično, dovelo do toga da sada ima manje od 500.000 polaznika vjeronauke, što do prije koju godinu nije bio slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana