Patrijarhu Porfiriju uručena plaketa Kolarčeve zadužbine

Srna
Patrijarhu Porfiriju uručena plaketa Kolarčeve zadužbine

BEOGRAD - Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju uručena je specijalna plaketa Kolarčeve zadužbine za naročito duhovno staranje za srpsku kulturu i umjetnost izraženu višedecenijskom ljubavlju prema ovoj zadužbini i njenim programima.

Na sinoćnjoj svečanosti, na kojoj je ova ustanova obilježila krsnu slavu Aranđelovdan, 144 godine postojanja i 90 godina od izgradnje zgrade, priznanje je patrijarhu Porfiriju uručio upravnik Zadužbine Aleksandar Peković koji je istakao da patrijarh srpski još od studentskog doba često posjećuje kulturne programe i dugogodišnji je prijatelj ove umjetničke kuće.

Na početku svečanosti patrijarh Porfirije je prelomio slavski kolač sa Pekovićem, nakon čega je u obraćanju istakao da je zadužbina izraz ljubavi prema Bogu, ali i brige o svom narodu, te da je Kolarčeva zadužbina prostor ljubavi, ali i prostor koji služi srpskom narodu, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

"Ovaj dom je podignut da bude stecište, saborno mesto svih ljudi koji se brinu o onome što je najvrednije u jednom narodu, a to je njegova duša koja se ovaploćuje vidljivo, opipljivo u različitim delima i proizvodima koji svi zajedno čine kulturu", rekao je patrijarh srpski.

Patrijarh Porfirije istakao je da kultura ima neraskidivu organsku vezu sa dušom i povezana je sa duhovnošću i onim što pripada duhovnom prostoru čovjekovog postojanja i da se realizuje kroz vidljive proizvode, odnosno spomenike kulture od zvuka do slike i riječi.

"U svakom slučaju kultura je produkt kulta. Živimo, a onda i stvaramo, u zavisnosti od toga kakav je naš pogled na svet, odnosno u zavisnosti od toga kakva je naša vera. Mi znamo kakva je vera našeg naroda kroz vekove. Znamo da smo tom verom živeli isprepletani, ne samo u dodiru nego istinski isprepletani sa ljudima koji su drugačije verovali", rekao je patrijarh srpski.

Srpski patrijarh ukazao je na pojavu da različite institucije imaju svoje slave, ali da to nije regulisano nekakvim strogim pravilima, pa neki predsjednik opštine slavi, a neki ne.

"Ako postoji slava, ona treba da bude ustanovljena nekim pravilima i da ne zavisi od svakog ad hok ili u datom trenutku od onoga koji upravlja administracijom", istakao je patrijarh Porfirije.

Plakete su uručene i ministru kulture Srbije Maji Gojković, istoričaru umjetnosti Oliveru Tomiću, pijanisti Aleksandru Madžaru, dok je docent Fakulteta likovne umetnosti Vladimir Milanović dobitnik godišnje nagrade Galerije Kolarca za najbolju samostalnu izložbu u sezoni 2021/2022. "Karbon kopi".

Plaketu Kolarčeve zadužbine primili su Beogradska filharmonija, kao i druge državne institucije i pojedinci, mnogi drugi dobrotvori, partneri, saradnici i sponzori.

Peković je najavio temeljno renoviranje palate Kolarčeve zadužbine, te saopštio da se čuveni klavir "Julius Blutner", napravljen 1932. godine, na kojem su svirali mnogi veliki umjetnici - Sergej Prokofjev, Artur Rubinštajn, Nikolaj Orlov, Nikita Magalov, Klaudio Arau i drugi, ponovo nalazi u prostorijama Kolarca.

Zadužbina Kolarac puni 144 godine, a zgrada je nastala prije 90 godina. Njen zadužbinar Ilija Milosavljević Kolarac je sav svoj imetak još tada poklonio narodu Srbije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana