Patrijarh uručio orden porodici posthumno odlikovanog istoričara Mirkovića

Srna
Patrijarh uručio orden porodici posthumno odlikovanog istoričara Mirkovića

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije uručio je danas Orden Svetog despota Stefana Lazarevića članovima porodice posthumno odlikovanog istoričara Jovana Mirkovića, dugogodišnjeg direktora Spomen-područja Jasenovac i kustosa-istraživača u Muzeju žrtava genocida u Beogradu.

Uručujući visoko crkveno odlikovanje njegovom sinu Doroteju Mirkoviću u Patrijaršiji u Beogradu, patrijarh Porfirije je istakao da je Jovan Mirković istinski bio posvećen kulturi pamćenja i nezaboravljanja, ali u isto vrijeme i praštanja, objavljeno je na sajtu SPC.

Visoko odlikovanje dodijeljeno je Mirkoviću odlukom Svetog Sinoda SPC na prijedlog episkopa pakračko-slavonskog Jovana za djelatnu ljubav prema svetoj majci crkvi naročito pokazanu istrajnim svjedočenjem o stradanju srpskog naroda u tragičnom vremenu, koje je u svojim knjigama opisao i otrgao od zaborava sa jasnom porukom da se tako nešto više nikada i nikome ne ponovi.

U ime porodice za odlikovanje je zahvalio Mirkovićev sin, koji je patrijarhu Porfiriju uručio kapitalno djelo svoga oca “Stradanje Srpske pravoslavne crkve u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj”.

Svečanoj dodjeli odlikovanja prisustvovali su i supruga odlikovanog Karmela, episkop slavonski Jovan, šef kabineta patrijarha srpskog izabrani episkop marčanski arhimandrit Sava i direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana