Patrijarh u Sremskim Karlovcima, sutra zasjeda Sveti arhijerejski sabor

Srna
Patrijarh u Sremskim Karlovcima, sutra zasjeda Sveti arhijerejski sabor

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije otvoriće danas u Sremskim Karlovcima multimedijalnu izložbu pod nazivom “Jedan vek od vaspostavljanja Srpske Patrijaršije 1920-2020”, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Proslavi povodom stogodišnjice uspostavljanja Srpske patrijaršije patrijarh će danas i sutra prisustvovati u Sremskim Karlovcima, jednoj od tri katedre patrijaraha srpskih, gdje će sutra biti održano i majsko zasjedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC.

Proslava ovog velikog crkveno-istorijskog jubileja počeće danas svečanim dočekom Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i arhijereja SPC u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja gdje će u 17.00 časova biti služeno večernje bogosluženje sa doksologijom, a potom slijedi otvaranje izložbe.

Biće izložene najznačajnije insignije koje odražavaju patrijaršijsko dostojanstvo SPC: panagija Srba Svetitelja iz 1923. godine sa originalnim nacrtima arhitekte Pere J. Popovića i Uroša Predića, mitra dvanaest apostola, arhijerejsko žezlo sa kojim je ustoličen patrijarh Dimitrije, kao i njegova arhijerejska odežda.

U saopštenju SPC se navodi da je izvršena rekonstrukcija nekadašnjeg patrijaršijskog trona sa baldahinom, koji se nalazio u prestonoj dvorani Patrijaršijskog dvora u Sremskim Karlovcima, u kojoj je obavljena svečanost vaspostavljanja Patrijaršije.

Upravnik Muzeja SPC đakon Vladan Radovanović rekao je da će biti izložena djela Uroša Predića “Patrijarh Lukijan Bogdanović zastupa Srpsku Crkvu pred Svetim Nikolom /Uzburkano more/”, Paje Jovanovića “Sveti Sava miri braću” i “Sveti Sava kruniše Stefana Prvovenčanog”, kao i niz portreta prvih srpskih patrijaraha koji su došli na područje buduće Karlovačke mitropolije i portreta karlovačkih patrijaraha Josifa Rajačića, Lukijana Bogdanovića.

U postavci će se, između ostalog, naći prestoni krst cara Dušana iz riznice manastira Visoki Dečani i najznačajniji eksponati iz Muzeja SPC i Patrijaršijskog dvora u Beogradu, među kojima mitra i naprsni krst patrijarha Arsenija Trećeg Čarnojevića, a prvi put naprsni krst i panagija patrijarha Georgija Brankovića.

Drugog dana proslave, odnosno sutra u 8.30 časova u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog patrijarh Porfirije predvodiće Svetu arhijerejsku liturgiju, kao i čin priziva Svetog duha na kojoj će mu sasluživati članovi Svetog arhijerejskog sabora.

Oni će odmah po bogosluženju, održati prvu svečanu sjednicu u prestonoj dvorani Patrijaršijskog dvora.

Na gradskom trgu ispred Patrijaraškog dvora i Saborne crkve u 12.00 časova biće održana svečana akademija koja će biti otvorena čitanjem Saborske poslanice povodom velikog jubileja.

Predviđeno je da ovom prilikom nastupe eminentni crkveni horovi, najbolji srpski dramski umetnici, kulturno-umjetnička društva i učenici Bogoslovije “Svetog Arsenija” u Sremskim Karlovcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana