Patrijarh Porfirije uručio orden Koprivici

Srna
Patrijarh Porfirije uručio orden Koprivici

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije uručio je danas u Beogradu najviše crkveno odlikovanje - Orden Svetog Save generalnom direktoru Radio-televizije Vojvodine /RTV/ Miodragu Koprivici i toj javnoj medijskoj ustanovi.

Patrijarh Porfirije istakao je na svečanosti u Patrijaršijskom dvoru
da je radostan jer je u prilici da izvrši odluku o odlikovanjima koja je donijeta još za vrijeme služenja patrijarha Irineja, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Srpski patrijarh istakao je da je uspješna profesionalna karijera Koprivice obilježena ne samo izvanrednim rezultatima u važnim preduzećima i ustanovama koja je vodio, već i stalnim trudom da u svemu bude zaštićen interes srpske države i naroda, a naročito SPC.

Patrijarh Porfirije naveo je da je u određenom smislu RTV pionir u svijetu medija - i to ne samo u Srbiji, već i na prostorima bivše Jugoslavije, jer je prva uspostavila iskrenu i plodnu saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama, započetu prije 30 godina serijalom "Bukvar pravoslavlja".

Njegova svetost je, naglasivši da je dodjeljivanje Ordena Svetog Save priznanje za višedecenijsku saradnju sa SPC, ali i za otvaranje medijskog prostora za druge crkve i vjerske zajednice, ukazao da za sve to posebne zasluge pripadaju Koprivici.

U ime javnog medijskog servisa Vojvodine Orden je primio urednik Goran Eror, koji je, u ime svih zaposlenih, zahvalio patrijarhu Porfiriju i Svetom arhijerejskom sinodu, ističući da je ovo priznanje potvrda da se ta televizijska kuća nalazi na ispravnom putu.

Om je dodatno zahvalio SPC što svojim svjedočenjem, društvenim angažmanom i djelovanjem, posebno kroz programe na tom medijskom servisu, uopšte medijski prostor čini čistijim.

Generalni direktor RTV-a Miodrag Koprivica naglasio je da je izuzetno počastvovan ordenom svetoga imena koji mu je dodijeljen.

"U srcu radostan, ali istovremeno i pomalo uplašen, doživeo sam izuzetnu čast da iz ruku srpskog patrijarha i episkopa bačkog Irineja - iz ruku ljudi sa kojima sam čitavih 30 godina radio i sarađivao - kao potvrdu i priznanje svoga zalaganja primim veliko odlikovanje", rekao je Koprivica.

Koprivica je posebno zahvalio i svim saradnicima sa kojima je radio - od Hilandara na Svetoj Gori do Sentandreje i Pečuja u Mađarskoj, kolegama sa televizije, a naposljetku i članovima svoje porodice, ističući da je u vremenu kada je porodica napadnuta, ta podrška najdragocjenija.

On je patrijarhu Porfiriju i episkopu bačkom Irineju predao bibliofilsko izdanje djela Zaharija Orfelina "Istorija o životu i slavnim delima vladara Petra Prvog" iz 1772. godine.

Svečanosti su prisustvovali i Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko–tuzlanski Fotije, sremski Vasilije, kruševački David, bački Irinej, kao i saradnici i članovi porodice Miodraga Koprivice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana