Patrijarh Porfirije: Glasanje i pravo i dužnost

Srna, Tanjug
Patrijarh Porfirije: Glasanje i pravo i dužnost

BEOGRAD- Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije glasao je danas u Beogradu.

Patrijarh je glasao u Osnovnoj školi „Kralj Petar Prvi“ na Starom Gradu.

Patrijarh Porfirije izrazio je danas želju da današnji dan i cijeli izborni proces prođu u najboljem miru na korist naroda i države.

-Želim da izborni proces prođe u najvećem miru. Kao što smo mi danas služili liturgiju gde su bili sabrani ljudi različitog uzrasta, statusa, pogleda na svakodnevni život, ali to nije smetalo da te različitosti budu okvir u koji svako unosi svoj pečat i doprinosi opštem dobru - rekao je patrijarh novinarima nakon glasanja.

Poželio je da sve prođe u najboljem miru na korist naroda i države.

-Glasanje ne smatram samo pravom nego na neki način i dužnošću, jer je glasanje učestvovanje u politici, ali u izvornom smislu te reči, ne u smislu suprotstavljanja jednog dela protiv dugog, i mogućnosti i dužnosti da učestvujemo u zajedničkom delu za opšte dobro - rekao je patrijarh.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve podsjeća da reč „politika“ dolazi od grčkog glagola i znači način života koji obuhvata sve sfere čovjekog djelanja.

-Politismos znači kultura i civilizacija - pogled na svet, i u tom smislu smatram da je važno da svako da svoj doprinos baš kroz glasanje - poručio je patrijarh.

Pravo glasa na predsjedničkim i parlamentarnim izborima ima oko 6,5 miliona građana.

Glasanje će trajati do 20.00 časova, a građani mogu da glasaju na 8.255 biračkih mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana