Patrijarh neće odustati od namjere da ode na KiM

Srna
Foto: Arhiva

BEOGRAD- Politički analitičar Aleksandar Pavić izjavio je da ono što se na Kosovu i Metohiji dešava Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ i Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju liči da Amerikanci i Zapad mogu da krenu u južnoj srpskoj pokrajini istim putem i urade ono što čine u Ukrajini.

Pavić smatra da patrijarh srpski neće odustati od namjere da ode na Kosovo i Metohiju, a da se Amerikanci i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil svojim izjavama u vezi sa zabranom ulaska patrijarhu na Kosmet "igraju igrica".

"Ako Amerikanci nešto žele da se desi, onda će se to i desiti. Hil je praktično kao politički analitičar. Da su Amerikanci rekli da će biti posledica ako se ne pusti patrijarh, pustili bi ga, ne bi ga zaustavili. Znači da se igraju igre", rekao je Pavić.

Istoričar Aleksandar Raković ubijeđen je da Njegova svetost patrijarh neće odustati od namjere da ode na Kosovo i Metohiju.

Prema njegovim riječima, "zabrinutost" koju je povodom zabrane ulaska patrijarha Porfirija na Kosovo i Metohiju izrazio Hil je besmislena, kao što je to i saopštenje separatista u Prištini da poglavar SPC treba da osudi barikade.

"To su sve gluposti, u to niko razuman ne može da veruje. Oni su hteli da ponize celi srpski narod. To je do te mere glupo saopštenje, ali ako to ostavimo po strani, Priština sama nije mogla da donese tu odluku. Ovo je odluka zapadne međunarodne zajednice, i ove Hilove izjave, da su oni kao zabrinuti, to je uvredljivo za srpski narod i on to zna i zato se tako ponaša", rekao je Raković za Televiziju "Hepi".

On je naveo da Albancima nije trebalo ovo što su uradili sa patrijarhom ni ono što se preksinoć desilo na barikadama, poručivši da je Srbija poslala jasnu poruku da je spremna da zaštiti Srbe.

"Nemamo dilemu oko toga, a sada neka se oni pitaju šta će biti. Ovo što se desilo preksinoć je bio vojni poraz terorista. Lažu da nije bilo razmene vatre. To su besmislice i gluposti", rekao je Raković.

Povodom intervjua koji je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti dao za portal iz BiH "Istraga.ba" u kom on poručuje da sve zemlje regiona moraju da budu jedinstvene protiv Srba, Raković je istakao da je jasna namjera Kurtija i onih koji ga podržavaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana