Patrijarh Irinej: Srbija nezamisliva bez Kosova i Metohije

Agencije
Patrijarh Irinej: Srbija nezamisliva bez Kosova i Metohije

Beograd - Patrijarh srpski Irinej rekao je da Srbija nikada ne može da pokloni Kosovo i Metohiju, kao i da još nije vrijeme za posjetu pape Franciska Srbiji.

- Može Kosovo da bude oteto, da bude okupirano, kao što jeste danas, ali Srbija nikada ne može da kaže "mi to poklanjamo", jer ono što se pokloni zauvek se izgubi, a ono što se otme na silu, na isti način se i vrati - rekao je patrijarh komentarišući unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji.

On je izrazio nadu da tako smatra i vrh države Srbije.

- Koliko vidim država čini velike napore da Kosovo bude sačuvano u okviru Srbije i da bude nađeno političko rešenje, tako da bude na zadovoljstvo i jednih i drugih i da ostane to što jeste. Mi ne možemo da zamislimo Srbiju bez Kosova i Metohije - naglasio je patrijarh.

Prema njegovim riječima taj dio države Srbi tek u novije doba nazivaju Kosovo i Metohija.

- To je stara Srbija, koja je rodila ovaj drugi deo Srbije. Kosovo je naša istorija, kultura, duhovnost, sva je ispunjena pravoslavnim svetinjama - rekao je patrijarh.

On je istakao da je Prizren nekada bio prestonica srpskog naroda, kao i Skoplje, dok je Pećka patrijaršija rezidencija srpskih patrijarha i episkopa i istorijska kuća srpske crkve.

Patrijarh je naveo da narod koji je svjestan sebe i svoje istorije i kulture ne može sebi da dozvoli da Pećka patrijaršija bude u nekoj drugoj državi, kao ni druge srpske svetinje za koje se hiljadu godina prolivala krv.

Prema njegovim riječima, Kosovo i Metohija ne može za Srbiju da bude omča, već veza koja narod vezuje za staru Srbiju i tamošnje svetinje.

Na pitanje kada će poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo posjetiti Srbiju, patrijarh je kazao da još nije došlo vrijeme za to, imajući u vidu istorijske odnose, koji su još svježi.

On je naglasio da i vrh države i narod i crkva žele mir sa svima.

- Mi sedimo na svojoj stolici i sa te stolice znamo ko su nam prijatelji, ali se trudimo i sa drugima - napomenuo je poglavar SPC. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana