Pastor: Srbija neće imati problema u snabdijevanju energentima

Tanjug
Foto: Arhiva

NOVI SAD- Sporazum sa Mađarskom o skladištenju pola milijarde kubika gasa za Srbiju ima strateški značaj, jer obezbjeđuje sigurnost snabdijevanja, rekao je predsjednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

On je rekao da je rat u Ukrajini, koji se dešava nedaleko od nas, preokrenuo situaciju kada je riječ o obezbjeđivanju energenata i snabdijevanju namirnicama.

"U ovakvoj situaciji strateški interes je da budu obezbijeđene osnovne stvari. Želim da podvučem i kažem da Srbija neće imati problema u snabdijevanju energentima i osnovnim namirnicama. U tom smislu je važan strateški dogovor koji je postignut između Srbije i Mađarske u pogledu snabdijevanja energentima", rekao je Pastor za Panon RTV.

Kaže da se već godinama unazad radi na fizičkom povezivanju tih sistema.

On je istakao da je u tom smislu bila važna izgradnja "Južnog toka", kojim kroz Srbiju gas stiže do Mađarske.

Ovaj sistem može da se koristi i u suprotnom smjeru, odnosno ukoliko postoji neki problem gas za Srbiju može da stigne i iz Mađarske.

Osim toga, snabdijevanje Srbije obezbijeđeno je i skladištem gasa od pola milijarde kubnih metara koji je Mađarska obezbijedila. Na taj način, objasnio je Pastor, mogu se stvarati rezerve gasa kada se on manje troši u letnjem periodu, i to pri nižim cenama.

"Ovdje nije riječ samo o gasu, već o povezivanju i potpuno novom obliku saradnje i u pogledu obezbijeđivanja električne energije. Za Srbiju je to veoma važno, jer ovde u elektroenergetskom sistemu postoje problemi koje je potrebno riješiti i saradnjom sa Mađarskom i Slovenijom, odnosno čitavim regionom, stvara se regionalna strujna berza koja je veoma važna u pogledu sigurnosti", rekao je Pastor.

On je istakao da je Srbija među prvima zamrznula cijene osnovnih životnih namirnica.

"Sada kod otkupa pšenice vidimo neku vrstu dvojakog odnosa, jer oni koji su poljoprivredni proizvođači zainteresovani su za to da otkupna cijena bude što viša i da trgovina žitaricama bude slobodna. Kao potrošači mi smo zainteresovani da to ne bude tako, nego pod kontrolom. Tu je potrebno naći ravnotežu i da država prije svega obezbijedi snabdijevanje sopstvenog stanovništva. Ono što je sigurno jeste da Srbija neće imati problema u obezbjeđivanju životnih namirnica", rekao je Pastor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana