Parastos za stradale na Miljevačkom platou 21. juna u Crkvi Svetog Marka

Srna
Parastos za stradale na Miljevačkom platou 21. juna u Crkvi Svetog Marka

BEOGRAD - U Crkvi Svetog Marka u Beogradu će u srijedu, 21. juna, biti služen parastos povodom obilježavanja 31 godine od stradanja Srba na Miljevačkom platou.

Parastos će biti služen u 11.00 časova, najavljeno je iz Udruženja porodice nestalih i poginulih lica "Suza".

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", na Miljevačkom platou je 21. juna 1992. godine likvidirano 40 srpskih teritorijalaca, većina ih je masakrirana, pa bačena u krašku jamu, namijenjenu za glomazno smeće.

Od 17. jula do 1. septembra 1992. godine hrvatska strana predala je srpskoj posredstvom Unprofora 21 tijelo, a kosti su iz jame izvađene uz pomoć speleologa i spakovane u 20 vreća izmiješanih sa kostima životinjskog porijekla, što je otežalo identifikaciju ubijenih Srba.

Od dijelova kostiju na srpskoj strani je sastavljeno 40 tijela, od čega je 28 identifikovano i sahranjeno u porodične grobnice, dok je 12 neidentifikovanih pokopano u zajedničku grobnicu na novom groblju u Kninu, gdje se i danas nalaze.

Za zločin na Miljevačkom platou osuđena su dvojica pripadnika Hrvatske vojske – jedan na tri godine i osam mjeseci zatvora, dok je drugom izrečena zatvorska kazna od tri godine.

Pred Haškim tribunalom za ovaj zločin niko nije procesuiran, iako postoji mnogo validnih dokaza dostavljenih svim relevantnim domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama koje se bave zaštitom ljudskih prava i ratnim zločinima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana