Otvorena izložba o ruskoj emigraciji u Beogradu

Srna
Foto: tanjug

BEOGRAD- Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić otvorio je danas u Ruskom domu izložbu "Ruska emigracija u Beogradu od 1920. do 1950", u realizaciji Istorijskog arhiva Beograda.


Vesić je istakao da su "Beli Rusi" dali veliki doprinos razvoju Beograda i Srbije između dva svjetska rata, saopštio je Gradski sekretarijat za informisanje.

Vesić je podsjetio da je u Srbiju poslije Prvog svjetskog rata došlo oko 40.000 "Belih Rusa" i da se najveći broj njih naselio u Beogradu, gdje je mjesto na Univerzitetu našlo 28 ruskih profesora, a njih 12 je ponijelo titulu akademika.  

Prema njegovim riječima, razvoju srpske prijestonice značajno su doprinijele ruske arhitekte, kao i inženjeri, jer je njih 1.200 stiglo u Srbiju u periodu kada je u Kraljevini Jugoslaviji bilo svega 500 njihovih kolega.

"Kako je Beograd u određenim periodima bio vizantijski, rimski, turski, austrijski i naravno srpski, u tom dobu je postao i ruski grad", ocijenio je Vesić.

Direktor Istorijskog arhiva Beograda Dragan Glišić istakao je da su profesor Aleksej Timofejev, doktor Milan Živanović i Slobodan Mandić dugo i temeljno pripremali izložbu, koja će biti predstavljena i u Banjaluci, Vršcu i u Domu "Aleksandar Solženjicin" u Moskvi.  

Direktor Ruskog centra za nauku i kulturu – Ruski dom Jevgenij Baranov zahvalio je gradskoj vlasti na razumijevanju da se prisustvo Rusa u Beogradu prezentuje na adekvatan način.

Izložba traje do 16. februara, a posjetioci će moći da je pogledaju svim radnim danima od 10.00 do 20.00 časova i subotom u periodu od 10.00 do 14.00 časova. /kraj/gđ/da

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana