Otvoren sajam vina "Beovajn", nastupa i 10 izlagača iz Srpske

Srna
Foto: printskrin

BEOGRAD- U Beogradu je danas otvoren dvodnevni Međunarodni sajam vina "Beovajn“, na kojem nastupaju vinari iz zemalja regiona i Italije, a svoju ponudu predstavlja i 10 izlagača iz Republike Srpske.

Vinari i proizvođači rakije iz Srpske svoj asortiman izložili su na zajedničkom štandu u Hali tri Beogradskog sajma, gdje su se okupili Podrumi "Vukoje", Podrumi manastira Tvrdoš, Vinski podrum "Anđelić", Vinarija "Jungić", Vinarija "Banjac", Vinski podrum "Aćimović", Podrum vina "Berak", Vinarija "Pajić", Vinski podrum "Sekulović" i Destilerija "Epoha".

Vinari i vlasnici destilerija iz Srpske sedmu godinu učestvuju na ovoj manifestaciji u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Na ovogodišnjoj manifestaciji, koja se održava u okviru 43. Međunarodnog sajma turizma, izlažu poslije jednogodišnje pauze, izazvane pandemijom virusa korona, zbog koje je prošlogodišnji sajam bio otkazan.

Vlasnik Vinskog podruma "Anđelić" Dragan Anđelić, koji godinama izlaže na sajmovima, smatra da proizvođači koji drže do sebe treba da se pojavljuju na ovakvim manifestacijama, kako bi stalno obnavljali kontakte, jer je to dio vinske kulture.

"Korisno je da se vinari udružuju radi saradnje, jer granice predstavljaju veliki problem, pa tako iz Hercegovine dolaze preskupa vina u Srbiju, što je osnovna prepreka za vinarsku industriju", ukazao je Anđelić.

S druge strane, kako je rekao, plasman vina unutar BiH koji se obavlja brzom poštom ide izvanredno, što bi se, prema njegovoj ocjeni, dešavalo i u regionu kada bi svi pristupili inicijatavama poput "Otvorenog Balkana".

Njegova vinarija dobar dio proizvoda prodaje u Trebinju i u BiH, kao i u Crnoj Gori i Hrvatskoj, a izvozi i u Srbiju i Njemačku i godišnje na tržište plasira 150.000 litara vina.

Vlasnik destilerije "Epoha" iz Lopara Bojan Džuveleković, koji na "Beovajnu" nastupa drugi put, kaže da su sajmovi ovog tipa značajni za njegovu destileriju, zato što može da ostvari direktan kontakt sa potrošačima.

"To je za proizvođače rakije veoma važno, jer naša roba mora da se proba. Potrošači na osnovu probe mogu da uporede naš proizvod sa rakijama drugih proizvođača i uvide specifičnosti naše rakije i majevičkog podneblja sa kojeg stiže. Na taj način im se pruža mogućnost da znaju šta kupuju", objasnio je Džuveleković.

Sajam "Beovajn", koji je otvoren za posjetioce od 10.00 do 19.00 časova, završava se sutra uveče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana