Otkriveno kako su radnici streljane lagali o dječaku iz "Ribnikara" i njegovom ocu

GS
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Više javno tužilaštvo u Beogradu danas je podiglo optužnicu protiv oca dječaka (13) koji je 3. maja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ ubio devet vršnjaka i čuvara te ustanove.

Optužnica je podignuta i protiv majke dječaka, a njen DNK nađen je na jednoj od čaura u kabinetu istorije, na mjestu masakra.

- Optužnicom su obuhvaćeni i odgovorno lice Streljačkog kluba kao i instruktor u tom klubu u kojem je pomenuto dete učilo da puca iz vazdušnog i vatrenog oružja - saopšteno je iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Zbog krivičnog djela davanje lažnog iskaza, neposredno su optuženi i predsjednik Streljačkog kluba R.I. i instruktor u tom klubu N. M.

Okrivljeni R. I. je, kako se sumnja, dao lažan iskaz pred tužilaštvom kada je ispitivan u svojstvu svjedoka u istrazi protiv oca dječaka ubice tako što je tvrdio da on nije vidio dječaka da puca, da ga je video samo jednom preko video-nadzora, kako dotrčava do svog oca koji puca, te da je lično dao nalog instruktoru da dijete izvede napolje.

Takođe je tvrdio da nikada nije upoznao dječaka ubicu, niti je sa njim bio na vatrenoj liniji.

- Takav iskaz je suprotan dokazima koje je prikupilo Više javno tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije. Okrivljeni N. M. je takođe u istrazi lažno tvrdio da mu nije poznato da li je otac dečaka ubice na svoju odgovornost dao sinu da puca iz vatrenog oružja, jer on to nije video, i da jeste – da bi sigurno sankcionisao takvo postupanje, te da mu nije poznato da otac dečaka sa nekim dolazi u streljanu da puca, čiji iskaz je suprotan prikupljenim dokazima - rekao je glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović.

Stefanović je rekao da je optužnica napisana na 267 strana i da je sprovedena opsežna istraga. Ukazao je i na specifičnost slučaja, budući da je zločin počinilo trinaestogodišnje dete, zbog čega krivično ne može da odgovara,prenosi Kurir.

Ocu dječaka na teret se stavlja da je izvršio krivično djelo teška djela protiv opšte sigurnosti, dok je majka optužena zbog krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja.

Odgovorno lice i instruktor iz streljačkog kluba sumnjiče se za davanje lažnog iskaza.

Optužnica je predata Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrđivanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana