Otkriven spomenik srpskom heroju iz sukoba na Kosovu i Metohiji

Tanjug
Foto: Tanjug

KRUŠEVAC- Spomenik potpukovniku Veljku Radenoviću - Đeneralu, heroju iz sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine, otkrili su danas u Kruševcu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Radenovićev sin Vukašin.

Svečanoj ceremoniji na Bagdali, prisistvuju brojni građani koji su razvili srpsku trobojku dugačku 130 metara, a pre otkrivanja spomenika minutom ćutanja odata je pošta ovom heroju. PredsJednik Vučić posthumno je ove godine odlikovao Radenovića, predvodnika Posebnih jedinica policije iz Prizrena, jednog od najvećih junaka srpske policije u sukobima na Kosovu i Metohiji.

On i njegova junaštva u borbi za Orahovac i okolna sela, koja su bili u opsadi tokom koje je kidnapovano više od 100 nealbanskih civila opevana su u pesmi "Đenerale, Đenerale". Bio je ranjen u Vukovaru, a na Kosovu i Metohiji mu je snajper pogodio kapu. Spomenik se nalazi pored novog kružnog toka na Bagdali, visok je oko tri metra, a njegov autor je Tomo Komatina. Veljko Radenović predstavljen je u uniformi, a pred njega kao simbol otpora nalazi se vuk.

Otkrivanju spomenika Radenoviću, koji je preminuo 2012.godine, prisustvuju i članovi njegove porodice, ministri Aleksandar Vulin, Nikola Selaković, Darija Kisić Tepavčević, direktor BIA Bratislav Gašić. Nakon otkrivanja spomenika, Vučić je će položiti venac na spomenik poginulim borcima 125. motorizovane brigade, koji se nalazi u Parunovcu. Za vrijeme sukoba na Kosovu i Metohiji i NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, 125. motorizovana brigada bila je u sastavu Prištinskog korpusa, a tokom sukoba poginulo je 94 njenih pripadnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana