Otkriven spomenik patrijarhu Arseniju Čarnojeviću u Ruskom selu kod Kikinde

Srna
Otkriven spomenik patrijarhu Arseniju Čarnojeviću u Ruskom selu kod Kikinde

BEOGRAD/KIKINDA - Spomenik Arseniju Trećem Čarnojeviću - pećkom patrijarhu i vođi velike seobe Srba otkriven je i osveštan danas u Ruskom Selu kod Kikinde.

Događaju je prisustvovao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković, koji je rekao da je Arsenije Treći Čarnojević veliki sin srpskog naroda, čovjek koji je poveo srpski narod krajem 17. vijeka kada se našao u čeljustima velikih sila i borbi velikih carstava, kada ga je zadesila velika nevolja.


Selaković je naveo da je srpski narod, kojeg je poveo patrijarh Arsenije svoj novi dom, između ostalog, našao i na sjeveru Banata u okolini Kikinde, u Ruskom Selu.

On je rekao da je Rusko Selo jedno od sela koja su kolonizovana poslije Balkanskih i Prvog svjetskog rata i u kojima su srpski ratni dobrovoljci sa prostora sjeverne Dalmacije, Like, Hercegovine, Bosanske krajine, Korduna i drugih, došli na sjever Banata, prenosi Tanjug.

Selaković je rekao da je iz te strašne istorijske epohe, u kojoj je patrijarh Asrenije bio jedan od najuglednijih i najvećih srpskih ličnosti, naučena lekcija da je u teškim vremenima zadatak i jedini cilj da Srbi čuvaju slobodu, Srbiju i njenu nezavisnost.

"Najvažnija stvar je da čuvamo naš narod. Ako državu čine teritorija, narod i institucije, odnosno zakoni, možete da zamislite državu i bez propisa u jednom trenutku, možete i bez institucija i teritorija, ali ne možete državu da zamislite bez naroda. Danas se borimo za Srbiju, kao i za očuvanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", istakao je Selaković.

Osveštanju i otkrivanju spomenika prisustvovali su i Njegovo preosveštenstvo episkop banatski Nikanor, kao i gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

Prije otkrivanja spomenika služena je sveta arhijerejska liturgija u Hramu Uspenija Presvete Bogorice, a potom je u porti hrama svečano otriven spomenik.

Spomenik Arseniju Trećem Čarnojeviću, koji je bio i mitropolit i patrijarh Srba u Austriji, djelo je mještanina iz Ruskog Sela Dušana Velovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana