Otkriven spomenik na mjestu "Niškog incidenta"

Srna
Otkriven spomenik na mjestu "Niškog incidenta"

NIŠ - U Nišu je danas, povodom 77 godina od pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, svečano otkriven spomenik na mjestu "Niškog incidenta", napada američke avijacije na 6. gardijski streljački korpus Crvene armije 7. novembra 1944. godine.

Spomenik je podignut na inicijativu Ruskog centra za nauku i kulturu "Ruski dom" u Beogradu i Ambasade Ruske Federacije u Srbiji, a uz podršku grada Niša i Društva srpsko-ruskog prijateljstva i ruskih sunarodnika "Naisus".

Otkrivanju su prisustvovali ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Konvoj sovjetskih trupa koji se kretao između gradova Niša i Aleksinca iznenada je napala grupa američkih lovaca P-38 "lajtning", 7. novembra 1944. godine, na dan Oktobarske revolucije.

Sovjetska protivvazduhoplovna artiljerija je otvorila vatru na američke letjelice, pokrivajući obližnji aerodrom, nakon čega je dio "lajtninga" pojurio u napad na aerodrom.

Sa aerodroma su poleteli sovjetski lovci da bi presreli napadače, pa je na nebu izbila vazdušna bitka u kojoj je bilo gubitaka na obje strane.

Zvanično objašnjenje američke strane bilo je da je u pitanju greška, odnosno "prijateljska vatra", to jest da su avioni koji su krenuli u napad na Nijemce u okolini Novog Pazara, pomiješali taj grad i Niš.

Međutim, takvu verziju dovodi u pitanje činjenica da su Amerikanci dobro poznavali Niš i okolinu, jer su taj grad bombardovali 16 puta od 20. oktobra 1943. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana