Otkriven spomenik Kralju Petru Prvom u Kikindi

Srna
Otkriven spomenik Kralju Petru Prvom u Kikindi

BEOGRAD - U Kikindi je danas otkriven spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću Oslobodiocu, uoči stogodišnjice od njegove smrti.

Ovoj svečanosti na centralnom gradskom trgu su prisustvovali princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, kao i lokalni gradski zvaničnici, članovi Udruženja Kraljevina Srbija i brojni građani.

Spomenik je djelo poznate srpske skulptorke Drinke Radovanović, saopšteno je iz Kancelarije Karađorđevića.

U svom obraćanju prisutnima, princ Aleksandar je rekao da mu je velika čast i zadovoljstvo što je danas na otkrivanju spomenika svom pradjedi, kralju Petru Prvom.

“Posvećenost i odanost koje je pokazao prema svojoj zemlji i narodu doprinele su da zaslužno ponese nadimak čika Pera i bude jedan najviše voljenih vladara Srbije ikad”, rekao je princ Aleksandar.

On je zahvalio gradonačelniku i predstavnicima grada Kikinde za organizaciju svečanosti, posebno Gradskom odboru Kikinda – Udruženja Kraljevina Srbija, koji su, iz sopstvenih sredstava i zahvaljujući donatorima, finansirali izgradnju spomenika, u vrijednosti od čak milion dinara /oko 8.500 evra/.

Kralj Petar Prvi Karađorđević rođen je 11. jula 1844. godine u Beogradu. Bio je posljednji kralj Srbije /1903-1918/ i prvi kralj Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca /1918-1921/.

Zbog zasluga u Balkanskim ratovima i Prvom svjetskom ratu, Narodna skupština Kraljevine Srbije jednoglasno je usvojila rezoluciju da se tituli Kralja Petra Prvog doda nadimak “Oslobodilac”.

Umro je 16. avgusta 1921. u Beogradu, a sahranjen je u svojoj zadužbini na Oplencu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana