Osuđenicama predstavljeno slikarstvo Milene Pavlović Barili

Tanjug
Foto: printskrin

BEOGRAD - U Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu, danas je organizovano edukativno predavanje gradske galerije „Milene Pavlović Barili“, čiji kustos je osuđenicama približio umjetničko stvaralaštvo jedne od najpoznatijih srpskih slikarki.

Osuđenice su imale priliku da saznaju malo poznate podatke iz života umjetnice koja je stvarala u Parizu, Rimu, Njujorku, a imala je priliku da uređuje i naslovnu stranicu američkog modnog časopisa "Vog".

Ovo predavanje u jedinom zatvoru za žene u Srbiji je usledilo jedinom pošto se od početka mjeseca organizuje škola slikanja u saradnji sa gradskom osnovnom školom "Sveti Sava“.

Cilj ovog projekta da osuđena lica razviju svoju kreativnost i izraze svoja osjećanja kroz likovnu umjetnost u zavodskom ateljeu, saopštila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

Uprava dodaje da su osuđene žene veoma motivisane da učestvuju u radu umjetničkih radionica, poput one na kojoj je organizovano kreativno pisanje u saradnji sa nevladinom organizacijom iz Beograda - "Institut za performativne umetnosti i socijalni rad - CRI“ tokom tog projekta 2018. godine, kada su pisale o emotivnim odnosima i proživljenim iskustvima na osnovu kojih je nastala pozorišna predstava ”Njena priča'''' koju su izvele same osuđenice za Novu godinu u ovom zavodu.

Predstava se bavila pitanjem nasilja u porodici kroz edukativnu poruku da nasilje nije rješenje, već da su neophodni podrška i pomoć kako žrtvi, tako i nasilniku, podsjeća Uprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana