Osmani: Za raspisivanje novih izbora jedna od najboljih opcija peticija građana

Tanjug
Osmani: Za raspisivanje novih izbora jedna od najboljih opcija peticija građana

PODGORICA - Predsjednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je da je jedan od najboljih načina za raspisivanje vanrednih izbora u opštinama na sjeveru KiM, potpisivanje peticije od strane 20 odsto birača iz svake od tih opština.

-Mislim da se kroz ovo stvara zakonska obaveza za institucije, ali pokazujemo i političku volju za tako nešto - rekla je Osmani u utorak za RTK.

Prema njenim riječima, time se otvara put za “demokratsko učešće kosovskih Srba” na izborima.

-Ovo vidim kao najhitnije pitanje i istovremeno treba da se ulože napori kosovske policije za vladavinu prava na sjeveru, a posebno za kažnjavanje lica koja su učestvovala u nasilju nad Kforom, policajcima i novinarima- navela je Osmani koja je učestvovala na Samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Podgorici. Govoreći o mogućnim kaznenim mjerama Evropske unije, u slučaju da Priština ne preduzme korake ka deeskalaciji, rekla je da se radi na tome da se takve mjere izbjegnu.

Osmani je i početkom juna za Rojters izjavila da vanredni lokalni izbori na sjeveru mogu da se raspišu, ali da je neophodno da prvo 20 odsto upisanih u birački spisak zatraži tako nešto potpisivanjem peticije.

Ona je tada ocijenila da je to “najdemokratskiji način” da se raspišu izbori.

-Na ovaj način mislim da garantujemo učešće Srba, jer bi zahtjev morao da dođe od njih, od građana - rekla je tada Osmani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana